ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Κεραυνός, η Ειρένα και ο επικοινωνιολόγος...

= ΔΕΥΤΕΡΑ 01 Σεπτεμβρίου 2014

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μπορεί η παραίτηση του Μάκη Κεραυνού από την Ελληνική Τράπεζα να μην ήταν "κεραυνός εν αιθρία" σε τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους, αφού κάποιοι γνώριζαν, όπως έγραψε η Καθημερινή. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η παραίτηση έγινε γνωστή λειτούργησε ως κανονικό... αστροπελέκι! Και η τράπεζα από εκείνη τη στιγμή κυριολεκτικά τρέχει και δεν φτάνει.

Η πρόεδρος της Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, όπως με ενημέρωσε ο πολύξερος Πάμπος, δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί του θέματος και αποφεύγει την υπόθεση "Κεραυνός" όπως ο διάβολος το λιβάνι. Δεν θέλει να κάνει καμιά δήλωση και οι πάμπολλες προσπάθειες των δημοσιογράφων να την εντοπίσουν την οδήγησε να ζητήσει συμβουλές από ειδικό επικοινωνιολόγο. Στη βάση αυτών των συμβουλών εξέδωσε μια ανακοίνωση για να πει ότι δεν έχει τίποτε να ανακοινώσει!

Εξέδωσε δηλαδή μια ανακοίνωση - μη ανακοίνωση, η οποία αυτοαναιρείται δηλώνοντας ότι ούτε η συγκεκριμένη ανακοίνωση έπρεπε να είχε ποτέ εκδοθεί. Είναι δηλαδή μια εκλιπούσα ανακοίνωση!

Ο Κεραυνός, όσο κι αν δεν φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση των κινήσεών του, ρίχνει με την παραίτησή του, κεραυνούς στην Ελληνική Τράπεζα. Μια τράπεζα που ούτε Ελληνική αλλά -κυρίως- ούτε κυπριακή είναι πια, σύμφωνα και με δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Οι επιπτώσεις της παραίτησης Κεραυνού εμφανίζουν το σύνδρομο του κεραυνού ως φυσικό φαινόμενο. Όπως τον κεραυνό πρώτα τον βλέπουμε - ως λάμψη- και μετά ακούμε τον εκκωφαντικό του θόρυβο, έτσι και με την παραίτηση. Για την ώρα βρισκόμαστε στη λάμψη, στην αστραπή που αιφνιδίασε τα ψηλά δώματα της Τράπεζας. Σε λίγο αναμένονται και οι βροντές - "μια σειρά από διαδοχικούς κρότους" όπως επεξηγούν το φαινόμενο οι μετεωρολόγοι.

Οι βροντές, έχουν ήδη αρχίσει με πρώτο και καλύτερο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να περιγράφει με γλαφυρότητα την αποξένωση της Ελληνικής Τράπεζας από τους Κύπριους που την δημιούργησαν και την στηρίζουν. Δεύτερη βροντή η "ανακοίνωση-μη ανακοίνωση" της προέδρου. Τρίτη βροντή ενδέχεται να είναι και η προσπάθεια να πειστεί ο κ. Κεραυνός να κατευνάσει και να παραμείνει στο πόστο του...

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως ύστερα από μακρά συνάντηση με τον Κεραυνό δεν διέψευσε ότι ο για οκτώ χρόνια Εκτελεστικός Διευθυντής εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Κάθε άλλο. Όπως δήλωσε: "εκείνοι που έχουν την πλειοψηφία θέλουν να κυβερνούν". Και επειδή, ως γνωστόν ο Χρυσόστομος δεν μασάει τα λόγια του, τα είπε κανονικά: "Όπως γνωρίζετε, η πλειοψηφία των μετοχών της Ελληνικής Τραπέζης έχει περιέλθει στη Third Point (αμερικανός επενδυτής) και τη Wargaming (Λευκορώσος επενδυτής) που κατέχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου." Παρά το γεγονός ότι οι δύο επενδυτές δεν κατέχουν ποσοστό 51% εντούτοις είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ποσοστό 51% από τους υπολοίπους μετόχους και ως εκ τούτου η Third Point και η Wargaming διευθύνουν την Τράπεζα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ξένοι που τώρα διοικούν την Ελληνική Τράπεζα αλλά και οι άλλοι ξένοι που διοικούν την Τράπεζα Κύπρου, "ενδιαφέρονται μόνο για να βάλουν χρήματα στη τσέπη τους". Ειδικά για την Ελληνική, προέβλεψε με σιγουριά ότι "μόλις η μετοχή της Τράπεζας θα ανέβει αυτοί θα την πουλήσουν και θα φύγουν". Τι να πώ... Από το στόμα του και στου θεού τ' αυτί...

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση