ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνηθος ο βαρυόσμος και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Το αρωματικό αυτό φυτό έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική όπως και στην κουζίνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο άνηθος είναι το γένος φυτών της οικογένειας των σκιαδοφόρων με ένα μόνο είδος, το A. graveolens, ιθαγενές κυρίως των παραμεσογειακών χωρών. Είναι φυτό μονοετές, με χαρακτηριστική αρωματική οσμή, ύψους 2-80 εκατοστόμετρών, με βλαστό γραμμωτό, κοίλο και ρίζα γογγυλώδη. Τα φύλλα του είναι τρις πτερωτά με νηματοειδή φυλλάρια και άνθη κίτρινα.

Το φυτό αυτό είναι γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα με το ίδιον όνομα “άνηθον” ή “άνησον” από τα άνθη του οποίου παρασκεύαζαν το “ανήθινον μύρον” και τον “ανηθίτην οίνον”. Οι αρχαίοι συνήθιζαν επίσης να στεφανώνουν τους νικητές με ανθισμένα κλαδάκια άνηθου, με το αιθέριο έλαιο των καρπών του αλείφονταν οι αθλητές, γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Το αρωματικό αυτό φυτό έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική όπως και στην κουζίνα. Χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες και σε όλα τα φαγητά με ψάρι ή με ρύζι, όχι μόνο γιατί τα αρωματίζει αλλά και γιατί βοηθάει τη χώνεψη. Προσθέτουμε τον άνηθο στα φαγητά μας αφού τελειώσει το μαγείρεμα, γιατί ο βρασμός καταστρέφει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι καρποί του άνηθου έχουν ιδιάζουσα οσμή και γεύση, που θυμίζει κάπως εκείνη του μάραθου. Περιέχουν αιθέριο έλαιο, λιπίδια, πρωτεΐνες και άλλα. Η δρόγη αυτή χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό σε στομαχικές και εντερικές παθήσεις, ως γαλακταγωγό και ως αντιβηχικό. Επίσης οι σπόροι του άνηθου είναι αποτελεσματικοί ως αφέψημα, για την ελευθέρωση αερίων του εντέρου.

Παλαιότερα θεωρείτο πως έχει αντί-επιληπτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του άνηθου, που είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα των Ελλήνων χρησιμοποιούνται στα προϊόντα γλυκόριζας, σε αρώματα ποτών, παγωτών, τσίκλων, γλυκών, προϊόντων αρτοποιίας, ως άρτυμα στη μαγειρική, σε σούπες, σαλάτες, σάλτσες, ψάρια και σε τουρσιά. Έχει γεύση και άρωμα που θυμίζει το γλυκάνισο και τα σπέρματά του χρησιμοποιούνται για αρωματισμό διαφόρων κονσερβών και φαγητών. Είναι φαρμακευτικό φυτό κυρίως κατά των κωλικών. Θεωρείται ακόμη ως τονωτικό, γαλακταγωγό, εμμηναγωγό και διουρητικό.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα. Οι σπόροι του, τα φύλλα του, τα άνθη του κι οι ρίζες του.

Από πού προμηθεύεται

Τα κλωνάρια με φύλλα άνηθου πουλιούνται στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές. Τους σπόρους άνηθου δεν πρέπει να τους αγοράζουμε από καταστήματα γεωργικών ειδών, γιατί θα είναι ραντισμένοι με φυτοφάρμακα. Θα πρέπει να τους αγοράζουμε από το τμήμα μπαχαρικών στα σουπερμάρκετ.

Για να έχετε άνθη από (Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο) και ρίζες όλες τις εποχές, μπορείτε να φυτέψετε σε μία δύο γλάστρες. Αν θέλετε να ξεράνετε κλωνάρια άνηθου με φύλλα, για μελλοντική χρήση κόψτε τα και ξεράνετε τα πριν ανθίσει.

Δραστικές Ουσίες: Αιθέριο λάδι (ανηθέλαιο), λεμονένιο τερπένες.

Ιδιότητες – Ενδείξεις

Ανακουφίζει το στομάχι (ιδιαίτερα τις στομαχικές διαταραχές των παιδιών). Όταν το προσθέτουμε ωμό στα φαγητά τα κάνει πιο εύπεπτα και καταπολεμά τη δυσπεψία.

Βοηθάει στο θηλασμό. Αυξάνει το γάλα, μάλιστα πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με μάραθο, κόλιανδρο και γλυκάνισο, αλλά απαγορεύεται για τις εγκύους.

Ρυθμίζει τα έμμηνα σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας. Είναι σπασμολυτικό και ηρεμιστικό ιδιαίτερα χρήσιμο σε λόξιγκα, στην αεροφαγία και στους νευρικούς εμετούς.

Για την κακοσμία του στόματος μασάτε σπόρους άνηθου. Τέλος θεωρείται καλό για την αϋπνία και για τους κολικούς του εντέρου (κολίτιδα).

Πως χρησιμοποιείται

Αρχικά σαν αφέψημα. Βάζουμε δύο κουταλάκια σπόρους σ΄ ένα λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Απ΄ αυτό πίνουμε μισό φλιτζάνι 1-2 φορές την ημέρα με μικρές γουλιές. Καταπραΰνει το λόξιγκα, τα αέρια και τη τάση για εμετό.

Κατά δεύτερον σαν έγχυμα: Μουλιάζουμε ανθισμένα κλωνάρια άνηθου όλη τη νύκτα σε αποσταγμένο νερό (από φαρμακείο) και πίνουμε ένα – δύο φλιτζάνια τη μέρα.

Μια ωραία ιδέα είναι ναι προσθέσετε σε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο, βάλτε ένα κλωνάρι δενδρολίβανου και 3 κλωνάρια άνηθου και αφήστε τα για αρκετές μέρες. Ακολούθως χρησιμοποιείστε το λάδι αυτό στα μαρινάτα ή ψητά ψάρια και σε σαλάτες.

Προφυλάξεις

Οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν αφεψήματα ή εγχύματα άνηθου γιατί μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Δεν απαγορεύεται όμως να τρώνε άνηθο.

Επίσης υποστηριόζεται πως η συνεχής χρήση αφεψήματος με σπόρους άνηθου μπορεί να εξασθενίζει την όραση.

* Του Δρ. Κωνσταντίνου Α. Ιακώβου
Assistant Professor
Hospitality and Tourism Department

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X