Kathimerini.gr
Δεν είναι κρυφό ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού ευνοεί την ανάπτυξη υπέρτασης, του κορυφαίου παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως, ακόμη και έπειτα από χρόνια προειδοποιήσεων, η πλειονότητα επιλέγει να αγνοεί την απειλή μέχρι να προσβληθούν οι ίδιες και οι ίδιοι. Και οι περισσότερες/οι απλώς δεν γνωρίζουν πού κρύβεται το νάτριο (το κρίσιμο συστατικό του αλατιού) μέσα στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν.
Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ορισμένα λιπαρά προστατεύουν την καρδιά, διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση, ενώ άλλα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.