ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο καταλυτικός ρόλος των Σιακόλα και Βασιλείου...

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Αυγούστου 2014

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Δύο φιγούρες, πολύ γνωστές, πολύ ξεχωριστές και πολύ ταιριαστές χρωματικά (!) έκαναν εντύπωση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου χθες: Ο Γιώργος Βασιλείου και ο Νίκος Σιακόλας. Οι δύο ισχυροί άνδρες της οικονομίας (μην σας πω και της πολιτικής) έστησαν σε κάποια φάση "πηγαδάκι" με τον Κρίστη Χασάπη και συζητούσαν χαλαρά τα της Συνέλευσης. Τόσον ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον και ο "κάτω από κάθε πέτρα" επιχειρηματίας διαθέτουν, όπως μου λέει ο πολύξερος Πάμπος, πολύ μεγάλες εκτάσεις γης στην Πάφο. Τις τελευταίες ημέρες και οι δύο διακρίθηκαν- όπως και άλλοι- στις παραινέσεις παλαιών και νέων μετόχων ώστε να ψηφιστεί "οπωσδήποτε" η αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας. Έδιναν μάλιστα και ειδικές συμβουλές στον κ. Κρίστη Κασάπη ο οποίος τους άκουγε συγκατανεύοντας. Και οι δύο έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι, αφού οι στόχοι τους επιτεύχθηκαν πλήρως!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκε στην Άγκυρα για την ορκωμοσία του Ερντογάν και μετέφερε συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον νεο-σουλτάνο. Η συγκυρία είναι εκπληκτική: Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι ενώ ασκούσε ευρωπαϊκό αξίωμα ανέχθηκε τους ισχυρισμούς του επίσημου τουρκικού κράτους ότι "ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα" μετατράπηκε σε... ταχυδρομικό περιστέρι της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Δεν γνωρίζω εάν η ιδέα ήταν δική του και την ενστερνίστηκε ο Νίκαρος ή αν πρόκειται για ένα παιχνίδι τύχης. Το σίγουρο είναι ότι ο Βαγγέλης προσπαθεί να ξεπλύνει την ντροπή κι αυτό είναι κάπως παρήγορο, γιατί ο άνθρωπος είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών επίσης. Γι' αυτό και η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία πόνεσε πολύ.

Τις ημέρες του μεγάλου ντόρου και της αναταραχής που προκάλεσε η αντίδραση της Ελένης Θεοχάρους για την ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ιστορικής πια ρηματικής διακοίνωσης που ακολούθησε, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Τέρενς Κουίκ έγραψε: "Ζούμε εποχές απίστευτης τρέλας!". Φαντάζομαι πως τότε ούτε ο ίδιος πίστευε για πόσο καιρό θα παραμένει επίκαιρη η φράση του...

Σε ό,τι αφορά την ουσία, την επιστολή Αναστασιάδη προς Ερντογάν δηλαδή, με την οποία εκτός από συγχαρητήρια τονίζεται και η ανάγκη τα λόγια του νεο-σουλτάνου για λύση του Κυπριακού να γίνουν πράξεις, αναμένουμε τις απαντήσεις Ερντογάν τη Δευτέρα στη Λευκωσία! Πρώτη φορά έχουμε τόσες προσδοκίες από μια παράνομη επίσκεψη. Πάντως όταν πριν από λίγες ημέρες ο Αναστασιάδης δήλωνε ότι ο Ερντογάν θα προβεί σε θετικές κινήσεις για το Κυπριακό, ο νεο-σουλτάνος έστειλε για περιπολία το "Μπαρμπαρός". Ελπίζω τη Δευτέρα να μην μας κατεβεί με κανένα αεροπλανοφόρο...

Διπλωματικό σκάνδαλο προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του Μακάριου Δρουσιώτη στο τελευταίο του βιβλίο για την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στο πραξικόπημα και την εισβολή. Η δυσαρέσκεια των Ρώσων είναι τόσο μεγάλη που ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο ενώ εξέδωσαν και ανακοίνωση! Ναι επίσημη ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο αναφέρεται στις "εμμονές" του Μακάριου Δρουσιώτη. Ούτε πληρωμένη διαφήμιση του βιβλίου να ήταν η όλη ιστορία...

Η κατάληξη της ανακοίνωσης της πρεσβείας αναφέρει: "Τα αίτια του συγγραφέα είναι ολοφάνερα και δεν μας απασχολούν. Το μόνο που μας ενοχλεί σε σχέση με το άκρως χαμηλού επιστημονικού επιπέδου και απαράδεκτο πολιτικά βιβλίο του είναι το γεγονός που δεν γράφτηκε από έναν ερασιτέχνη γραφομανή, αλλά από ειδικό συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι τυχαίο;" Αυτό το "είναι τυχαίο;" μπήκε τυχαία; Γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου διπλωματική φράση... Ούτε και τα υπόλοιπα για να είμαι ειλικρινής!

Προωσπικά πιστεύω ότι μετά απ' όλ' αυτά - και την επίσημη δήλωση - απάντηση του Νίκαρου για το θέμα - ο Δρουσιώτης δικαιούται να νιώθει ολίγον Έντουαρντ Σνόουντεν! Με δύο μεγάλες διαφορές όμως: 1. Οι "αποκαλύψεις" Δρουσιώτη δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. 2. Ο Δρουσιώτης ούτε στο όνειρο του δεν μπορεί να δει την Μόσχα ως ένα μελλοντικό καταφύγιο... Μπορεί όμως μια χαρά να ζει και να αρθρογραφεί στις Βρυξέλλες όπου σύντομα αναμένεται να μεταναστεύσει συνοδεύοντας τον νέο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση