ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η επιστροφή της «εκλιπούσας», του Αϊντε και της τάτσας!

= ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Φαίνεται πως ο όρος «εκλιπούσα» (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν πήγε στον αγύριστο, παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, όταν η Τουρκία απέσυρε την εκρηκτική αυτή λέξη από το έγγραφο θέσεών της που κατέθεσε, τότε, στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ένα νέο έγγραφο του ψευδοκράτους που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο στην έδρα του ΟΗΕ επανέφερε τη λέξη-δυναμίτη με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ να τεθούν ξανά σε συναγερμό. Διπλωμάτης με τον οποίο συζήτησα προχθές το θέμα διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορέσει, αυτή τη φορά, να αλλάξει εύκολα το αρνητικό κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Την Τρίτη στη συνάντηση Νίκαρου – Ακιντζί αναμένεται πως θα δοθούν εξηγήσεις για το έγγραφο, ωστόσο η «τάτσα» όχι μόνο έμεινε αλλά μεγαλώνει με τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. Η «εκλιπούσα» έριξε δυστυχώς τη σκιά της στον διάλογο Νίκαρου – Ακιντζί και θα πρέπει ο Αϊντε να ενεργοποιήσει τα πλάνα του για περίπτωση «ατυχήματος», μου είπε.

Για την ιστορία το έγγραφο των Τουρκοκυπρίων κατατέθηκε ως απάντηση στο διάβημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβιάσεις των Τούρκων στο FIR Λευκωσίας, μιλά για δύο κυρίαρχα κράτη ενώ αναφέρεται στην πλευρά μας ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση»...

Σύμφωνα με την ανάλυση του προαναφερόμενου διπλωμάτη, «η αποκάλυψη του εγγράφου δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί λίγο πριν αρχίσει ο πολύ δύσκολος νέος γύρος συνομιλιών Νίκαρου – Μουσταφά». Προβλέπει μάλιστα ότι ο Αϊντε που μας έρχεται από βδομάδας θα χρειαστεί πολλαπλή προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα τόσο μεταξύ Μαυρογιάννη – Ναμί όσο και μεταξύ Νίκαρου – Μουσταφά.

Η πληροφόρησή μου λέει πως «παρά το ότι φαίνεται πως όλα είναι σχεδόν ρόδινα στις συνομιλίες και το κλίμα είναι ήρεμο και παραγωγικό, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Ο ίδιος διπλωμάτης αναφερόμενος στις συνέπειες του τουρκικού εγγράφου στο εσωτερικό μέτωπο σημείωσε: «Πάντως η αντιπολίτευση βρήκε την καραμέλα με την οποία θα βγάλει το φθινόπωρο».

Λίγο αργότερα η Συμμαχία του Λιλλήκα εξέδωσε, πρώτη, ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους...
 
Το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές σπιτιών μπορεί να έφερε νέα κόντρα μεταξύ ΑΚΕΛ – Χάσικου, ωστόσο, όπως πληροφορούμαι αυτή θεωρείται «ελεγχόμενη» από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών. Ο ίδιος παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι το νομοσχέδιο καλύπτει όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «μικρές λεπτομέρειες» οι οποίες χρήζουν επεξεργασίας.

Πηγή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως μία τουλάχιστον «λεπτομέρεια» δεν είναι και τόσο μικρή και έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της νέας νομοθεσίας, εφόσον αυτή ψηφισθεί ως έχει, από επιτήδειους του κλάδου των ακινήτων.
Και ο νοών... νοείτω!

Με τις χειρότερες εντυπώσεις φεύγουν φέτος από την Κύπρο οι απόδημοι που ολοκλήρωσαν το συνέδριό τους και δεν είχαν άλλη κουβέντα από τη διχόνοια που μας δέρνει...


Όπως μου αναφέρθηκε από σεβαστή προσωπικότητα των αποδήμων καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Φίλιπ Κρίστοφερ ότι επτά πολιτικοί ηγέτες παρουσίασαν επτά διαφορετικές πολιτικές γνώμες και η υποσημείωση του «ελπίζω σε βασικά ζητήματα να είναι ομόφωνοι».

Ο ίδιος απόδημος μου ανέφερε πως το θέμα τέθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με ένταση μάλιστα «αλλά δεν είναι σίγουρο ότι κατανόησαν την σοβαρότητά του»...

Με μεγάλες αντιδράσεις εντός ΡΙΚ ακούω πως αντιμετωπίζεται η νέα κατάσταση πραγμάτων στη δημοφιλή εκπομπή «Πατάτες Αντιναχτές». Το θέμα δεν αφορά μόνο τις εξωιδρυματικές πιέσεις για τη θεματολογία της εκπομπής αλλά και τη φρασεολογία των σεναριογράφων που όπως μου λέχθηκε «απέχει πολύ από το λεπτό χιούμορ που το δέχεσαι χωρίς προσβολή». Παραδόξως η φράση αυτή μου θύμισε πολύ τον Φούλη...

Για να είμαι δίκαιος και με τον Φούλη και με όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ίδρυμα, αντιδράσεις σημειώθηκαν (και πολλές) από τηλεθεατές αλλά και από εργαζόμενους στο ΡΙΚ, οι οποίοι αναφέρονται σε χαμηλού επιπέδου λεκτικό.

Υπήρξε, ακούω, αντίδραση και από ΕΔΕΚίτικο στέλεχος για συγκαλυμμένη υπερ-προβολή του Γιαννάκη Ομήρου!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα οδηγηθεί τελικά η κόντρα Σιζόπουλου – Ντίνου Οδυσσέως στα δικαστήρια, όπως επίσημα η ΕΔΕΚ... εξήγγειλε; Ή μάλλον θα ξεχαστεί κι αυτή όπως και τόσες άλλες κόντρες που είχαν τα φόντα για απολαυστικές δικαστικές περιπέτειες;...

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός από την Ελλάδα προσέγγισε δημοσιογράφους (δύο τουλάχιστον) στην Κύπρο για να μάθει εάν όντως ο Παύλος Χαϊκάλης έχει Off Shore εταιρεία στο νησί και κατά πόσον αυτή είναι κερδοφόρα;...

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση