ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Κι όμως σε κάτι συμφώνησαν Νίκαρος - Μουσταφά...

= ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σύμφωνα με πηγή μου, το μόνο στο οποίο συμφώνησαν χθες βράδυ ο Νίκαρος και ο Μουσταφά ήταν για την γευστικότητα των εδεσμάτων στο Chateau Status...

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση Νίκαρου - Μουσταφά είχε και εκρηκτικές στιγμές, αλλά και στιγμές με χαμόγελα λόγω του πικρού χιούμορ του Νίκαρου. Εξάλλου, αυτός ήταν που πρότεινε και το δείπνο, ύστερα από τέσσερις ώρες συνομιλιών, μπας και εκτονωθεί το ηλεκτρισμένο κλίμα...

Η ίδια πηγή μου, μου είπε πως η χθεσινή συνάντηση, αν και με τις ιδιαιτερότητές της, «θύμιζε συναντήσεις με Έρογλου, αφού πάρα την δεδομένη πια αβρότητα Νίκαρου - Μουσταφά, το κυρίαρχο στοιχείο της ήταν το μουλάρωμα»...

Κάποιος από τους παρισταμένους, πάντως, διερωτήθηκε: «Καλά, μόνο ξύλο έμεινε να πέσει και αυτοί πάνε για δείπνο, εάν ήταν όλα καλά στις συνομιλίες τι θα έκαναν, θα πήγαιναν μαζί διακοπές;».

Σε κάποιες στιγμές πάντως ο Νίκαρος ακούστηκε σε έντονο ύφος να απευθύνεται στον Μουσταφά υποδεικνύοντάς του πως «δεν πρόκειται να δεχθώ μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ούτε εγώ, ούτε κανένας Ελληνοκύπριος, ούτε και τουρκοκυπριακές πλειοψηφίες σε πληθυσμό και περιουσίες, νόμιζα πως αυτά τα είχαμε ξεκαθαρίσει και αποφασίσει».

Αξιοπρόσεκτη ήταν πάντως η προσπάθεια του Άϊντε να διατηρήσει εν ζωή το μομέντουμ, ακόμα και στον αναπνευστήρα του... Chateau Status.

Αν και έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι η υπαναχώρηση στα συμφωνηθέντα έγινε από τον Μουσταφά, επέμεινε να προτάσσει την ευρωπαϊκή διάσταση ως εγγύηση για τη μελλοντική λύση.

Ωστόσο, ο Μουσταφά φάνηκε ουσιαστικά διαφοροποιημένος από άλλες συναντήσεις και η απορία στην πλευρά μας είναι «πώς συνέβη να ανακάλυψε τώρα τις διαφορετική ερμηνεία των δύο πλευρών στην διζωνικότητα».

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο μήνα, μετά και τις διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν με τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

«Ο Άϊντε ελπίζει ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει τη συγκατάνευση του προσωπικού του φίλου Νταβούτογλου, εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στην Τουρκία», σύμφωνα με όσα μου ανέφερε χθες βράδυ διπλωμάτης που κινείται στους χώρους των συνομιλιών.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που απλά επιβεβαίωσε το μεγάλο μέγεθος του χάσματος, το βάρος πέφτει πάλι στους ώμους των Μαυρογιάννη - Ναμί. Οι διαπραγματευτές καλούνται ξανά να καταγράψουν τις αποκλίσεις αλλά και να... προβλέψουν πιθανές συγκλίσεις στα καυτά θέματα.

Πάντως, έγκυρα ενημερώθηκα ότι η καταγραφή των αποκλίσεων από τους δύο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί - τόσο πολλές είναι! Οι διαπραγματευτές, που δεν είναι για να τους ζηλεύει κανείς, αρχίζουν άμεσα δουλειά με στόχο στις 30 Οκτωβρίου να παρουσιάσουν στους συνομιλητές ένα ολοκληρωμένο έγγραφο... αποκλίσεων.

Η πλευρά μας, πάντως, κάθε άλλο παρά αδρανής θα παραμείνει στην επιβεβαιωμένη πια τουρκική υπαναχώρηση. Καθόλου άσχετη με το θέμα είναι η δήλωση του Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, εάν αυτή δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ακούω πως η λίστα των αντιδράσεων «έχει αρκετά μπούλετς τα οποία κανείς δεν εύχεται να επιστρατεύσουμε...».

Ο Νίκαρος ετοιμάζεται ήδη για το ταξίδι του στην Κίνα στο οποίο επενδύει πολλά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Δύο τουλάχιστον σημαντικά αιτήματα της Λευκωσίας προς το Πεκίνο κουβαλούν στις βαλίτσες τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών, οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Νίκαρο μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Με ένα φίλο συναντάται σήμερα ο Γιώργος Λακκοτρύπης στο Κάιρο. Ο πρώην υπουργός για θέματα ενέργειας και στενός συνομιλητής του για τη συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου είναι πια πρωθυπουργός. Έτσι και η επίσκεψη του δικού μας αποκτά άλλο στάτους... Θα κριθεί βεβαίως από τα αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να είναι πολύ θετικά, σύμφωνα με προβλέψεις...

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση