ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι νόμοι φυσαρμόνικα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Βασικό συστατικό μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι η ισονομία και η σιγουριά ότι οι πολίτες της δεν θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης για όμοια αδικήματα. Οι πολίτες δεν πρέπει να αισθάνονται ίσοι, αλλά να είναι. Αυτή ακριβώς η ισορροπία φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε, ο νόμος άργησε μία ή δύο μέρες ή ίσως και περισσότερο για ορισμένους, για άλλους ο νόμος εμφανίστηκε εν τω μέσω της νυκτός και πριν αλέκτωρ φωνήσαι έγιναν συστάσεις και διώξεις και για κάποιους άλλους ποτέ δεν βρήκε τον δρόμο του. Άρα έχουμε όχι δύο αλλά τρία σταθμά και τρία μέτρα, όπερ εστί μεθαρμηνευόμενον ένα κράτος φυσαρμόνικα, αναλόγως της δύναμης του καθενός τραβά και επεκτείνει τη δύναμή του. Και εξηγούμαι.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας, αντιρατσιστική πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών με τόπο συνάντησης στην πλατεία Ελευθερίας από διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις. Σε κάθε κάλεσμά τους οι οργανώσεις καλούσαν όσους θα συγκεντρωθούν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να είναι σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων.

Ως εδώ καλά… αλλά επειδή ο νόμος είναι άγρυπνος φρουρός κατάλαβε ότι οι διοργανωτές της αντιρατσιστικής πορείας κάτι κακό κάνουν και έτσι την προηγούμενη της πορείας δύο εκ των διοργανωτών κατηγορήθηκαν γραπτώς για διέγερση προς διάπραξη κακουργήματος που σχετίζεται με τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο. Καταλάβατε; Πριν καν γίνει η πορεία ο νόμος έδειξε τα δόντια του. Ωστόσο, η πορεία έγινε κανονικά, και βεβαίως έπεσαν και πρόστιμα σε διάφορους για τη μη τήρηση των κανονισμών, όχι σε τυχαίους, σε συγκεκριμένους.

Εδώ ο νόμος προσπάθησε να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας και λίγο ως μπαμπούλας, ως νόμος επεβλήθη αλλά δεν κατίσχυσε επί της κοινωνίας που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το Μεταναστευτικό / προσφυγικό και τη διαχείριση που τυγχάνει από την κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι την ίδια ακριβώς στιγμή στα καφέ στους πεζόδρομους πέριξ της Λήδρας γινόταν το αλάι μαλάι.

Από την άλλη έχουμε το κέντρο διασκέδασης στον Πρωταρά που για τέσσερα βράδια φιλοξενεί πάρτι με τον απόλυτο συνωστισμό στους χώρους, με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και να μη συγκινείται ουδείς. Μάλιστα, η επιχείρηση λειτουργούσε και χωρίς άδεια. Ψιλά γράμματα, άδειες και πελλάρες σιορ. Οι δε ιδιοκτήτες του να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και να λειτουργούν κανονικά την επιχείρησή τους. Ούτε προληπτικά λειτούργησαν, ούτε περιπολικά και ένστολοι ζήτησαν εξηγήσεις, τίποτα. Λειτούργησε το μαγαζί κανονικά το τριήμερο, έκανε την μπάζα του, κατά το κοινώς λεγόμενο, και όταν τελείωσαν τις δουλειές τους οι άνθρωποι τους πήγαν και στα δικαστήρια ή καλύτερα δέχθηκαν να δουν τον νόμο, ο οποίος δεν τους χαρίστηκε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, μάλιστα! Με δικαίωμα έφεσης επί της απόφασης, γιατί οι δικαστές μπορεί να μην κατάλαβαν ότι η επιχείρηση δεν λειτουργούσε, απλώς αυθορμήτως κάτι πάρτι άνιμαλ, και όπως πληροφορούμαι μεταξύ αυτών και σοσιαλιτέ της Λευκωσίας –αλλά γι’ αυτό δεν παίρνω κι όρκο– επέδραμαν στους χώρους της επιχείρησης και τους ανάγκασαν να λειτουργήσουν, εκείνοι δεν το ήθελαν, αναγκάστηκαν και ανάγκα και οι Θεοί πείθονται.

Εδώ ο νόμος άργησε μερικές μέρες, ποιος ξέρει, γιατί είναι πολλά τα λεφτά, γιατί ένας έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και ρίζει τα του οίκου κατά το δοκούν, γιατί από τα πολλά ντεσιμπέλ ζαλίστηκε και δεν ήξερε πού να πάει; Δεν ξέρω, γνωρίζω μόνο ότι ο νόμος άργησε τέσσερις μέρες να επιβληθεί, ενώ υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια.

Και πάμε στην περίπτωση που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε καθόλου, γιατί χάθηκε κάπου μες στης πόλης τα στενά και στου χωρκού τα καντούνια. Πριν από την πορεία διαμαρτυρίας των αντιφασιστικών οργανώσεων στη Λευκωσία, στη Λεμεσό έγινε παρόμοια συγκέντρωση από κάποια οργάνωση, εκεί η Αστυνομία δεν διαπίστωσε καμία παρακοή στα διατάγματα. Να πάμε και στη Χλώρακα; Να πάμε και να σας πω ότι όχι σε συγκέντρωση, αλλά σε συστάδα ή καλύτερα σε αγέλη κυκλοφορούσαν μελανοχιτώνες, φωτογραφιζόμενοι υπερήφανοι και ούτε η Αστυνομία, ούτε οι αρμόδιοι εν Πάφω φορείς δεν βρήκαν μια λέξη και να καταδικάσουν παρόμοια φαινόμενα. Και μπορεί η πορεία προς τη Λευκωσία να  είναι σενάρια ονείρωξης, αλλά κάποια πράγματα γίνονται στύλο στύλο άνεση. Θα μου πείτε μα δεν παραβίασαν κανένα διάταγμα… θα σας πω ότι διακόρευσαν βιαίως το δικαίωμα της Πολιτείας να είναι αυτεξούσια και κυρία στις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, αλλά όταν η ίδια η Πολιτεία τον εφαρμόζει α λα καρτ να μην περιμένει από τους πολίτες να τον σέβονται αγόγγυστα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση