ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λegislimpl περίληψη νομοσχεδίων σε 10 δευτερόλεπτα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Θαύμα, θαύμα, αναφώνησε άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο κοινοβούλιο. Σε δέκα δευτερόλεπτα, ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ετοίμασε αξιόπιστη περίληψη νομικού κειμένου, νομοσχεδίων και νόμων. Το εντυπωσιακό γεγονός, έγινε κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου, με θέμα Digital Democracy Hackathon, στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και με συμμετοχή των οργανισμών Malloc, Nomoplatform και Hegemonic Project. Το εκπληκτικό αυτό πρόγραμμα ετοίμασαν δύο νέοι Κύπριοι, δύο κομπιουτεράκηδες, ένας στρατιώτης και ένας φοιτητής, σε διάστημα δύο ημερών, στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ο Χρίστος Φαλάς και ο Ανδρέας Λόρδος είναι παιδιά 19 χρόνων, τα οποία κέρδισαν και παλιότερα hackathons, βραβεία σε παγκόσμιες Ολυμπιάδες Πληροφορικής. Για όσους καταλαβαίνουν, παρουσίασαν λύσεις με αλγόριθμους και machine learning. Ο Ανδρέας σπουδάζει στο Harvard University και ο Χρίστος μόλις τελειώσει τον στρατό θα φοιτήσει στο University of Cambridge. Φυσικά ούτε λόγος για κυπριακά πανεπιστήμια και η μεγάλη έγνοια των δικών τους είναι ότι θα μείνουν στην ξενιτιά.

Το πρόγραμμα των δύο νέων φέρει το όνομα «Λegislimpl» και ξεκινά με το κεφαλαίο ελληνικό γράμμα Λ και συνεχίζει με αγγλικά γράμματα. Ειδικότερα το «Λegislimpl», σύμφωνα με το σκεπτικό του προγράμματος, συμβάλλει στην κατανόηση των νομοθετημάτων, χρησιμοποιώντας machine learning και μεταφράζει το κάθε νομοσχέδιο σε γλώσσα την οποία μπορεί να κατανοήσει ο καθένας. Ακόμη μπορεί να αναλύσει το νομικό κείμενο, σε όση λεπτομέρεια θέλει ο κάθε χρήστης. Σημειώνεται επίσης ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται επιτρέπει σε ένα απλό πολίτη, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, να κατανοήσει τους νόμους που τον αφορούν και ακόμη να συμμετέχει στη διαδικασία διαμόρφωσης της νομοθεσίας. Στο σημαντικό αυτό συνέδριο, το οποίο ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έτυχε της δέουσας προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης, έλαβαν μέρος σπουδαίοι επιστήμονες, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Σταχυολογούμε κάποιες αναφορές των συμμετεχόντων:

● Ο μεγαλύτερος εχθρός της διαφθοράς είναι η διαφάνεια.

● Τα πολύπλοκα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με κλασικές μεθόδους ή γραμμικά μαθηματικά. Για να επιλύσουμε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε την επιστήμη της πολυπλοκότητας και σχετικότητας.

● Υπάρχει ελάχιστη (ή καθόλου) ορατότητα στις κυβερνητικές διαδικασίες για τους πολίτες, παρόλο που αυτοί θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδικασιών.

● Πρέπει να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία να επιτρέπει στους πολίτες να έχουν άμεση και δομημένη επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής.

● Να απευθύνεται στον μέσο πολίτη, να είναι εύχρηστη και απλή. Να χρησιμοποιεί τρία κύρια εργαλεία – forums (ανοικτός διάλογος), petitions (αναφορά) και polls (δημοσκοπήσεις).

● Θεσμοθέτηση μετρήσιμων δεδομένων για την αξιολόγηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και εκτίμηση του αναμενόμενου χρόνου των διαδικασιών.

Η καλή αυτή είδηση γεννά αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου, έστω και αν αυτή την περίοδο τα δυνατά μυαλά προσφέρουν τη «φαιά τους ουσία» σε μεγάλα και σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σίγουρα κάποια μέρα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, θα προσφέρουν ένα μερίδιο των γνώσεών τους πίσω στην πατρίδα τους. Είναι χιλιάδες οι Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες σιωπηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, βοήθησαν τον τόπο που τους γέννησε, χωρίς να αναμένουν ανταλλάγματα. Ικανοποίηση προκαλεί και η διαπίστωση ότι νεαροί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στα δώματα της εξουσίας, όπως ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, παραδέχονται ότι «ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής πολιτικής έχει παρέλθει. Έχουμε ανάγκη από νέα εργαλεία που να φέρνουν τους πολίτες στο επίκεντρο του κύκλου χάραξης και υλοποίησης πολιτικών». Σε αυτό τον καλό στόχο, πορεύεται και η νεαρή πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία βρίσκεται συχνά πυκνά δίπλα στους νέους και στηρίζει ποικιλοτρόπους τα άξια νέα βλαστάρια του τόπου μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα γενιά είναι γνωσιολογικά, επιστημονικά και ηθικά, πολύ πιο δυνατή από την προηγούμενη και σίγουρα δεν έχει τα βαρίδια της διαφθοράς και των εθνικών παθών, τα οποία ακόμη κουβαλά η μεγαλύτερη και σύντομα αποχωρούσα, μοιραία από τα γήινα, παλαιότερη γενιά. Η δύναμη του διαδικτύου, όσες παγίδες και αν κρύβει, σίγουρα φέρνει και πολλά καλά και αμέτρητες ευκαιρίες στα δυνατά μυαλά, τα οποία έχουν το σθένος και την ψυχική δύναμη, να εκμεταλλευτούν τις ατέλειωτες γνώσεις, του αχανούς παγκόσμιου ιστού. Φυσικά, όλα κάνουν κύκλο και αν η κυπριακή πολιτεία βρίσκεται σε αυτή τη φάση, στα πολύ κάτω τους, σύντομα θα γυρίσει ο κύκλος και η νέα γενιά θα φέρει την πραγματική άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση