ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα νιάτα τρέχουν «διαστημικά»

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Ένα κοριτσάκι μόλις 22 ετών μπορεί και χειρίζεται τρεις δορυφόρους αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της Hellas Sat. Ο λόγος για τη Δέσποινα Θρασυβούλου από τα Λατσιά, η οποία ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ήδη έπιασε δουλειά ως μόνιμο στέλεχος στην Hellas Sat. Προς το παρόν εργάζεται στην Αθήνα και σύντομα θα μετακομίσει στην Κύπρο. Πριν από μερικές μέρες συναντήσαμε τη «δυνατή» Δέσποινα στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και κουβεντιάζοντας με το νεαρό κορίτσι, διαπιστώσαμε απλώς ότι είναι ένα «κανονικό» νεαρό πλάσμα, αλλά με πολύ περισσότερες γνώσεις και με πολύ μεγαλύτερο κέφι για δουλειά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ο οποίος τόλμησε και προσέλαβε τη Δέσποινα, λέει απλώς ότι ο οργανισμός πρωτοπορεί παγκοσμίως στην επιλογή ενός τόσο νεαρού προσώπου, για να ελέγχει και να χειρίζεται την πορεία δορυφόρων. Δεν κρύβει και τη χαρά του, γιατί η νέα γενιά μπορεί καλύτερα, δεν έχει τα βαρίδια του παρελθόντος και κυρίως έχει το τσαγανό, να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον.

Η νέα γενιά κινείται πλέον στον αστερισμό της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αλλάζει όχι μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά κυρίως τα «μυαλά» των νέων επιστημόνων. Ο χρόνος για συλλογή πληροφοριών και για πειράματα συμπυκνώνεται και σμικρύνεται σε απίστευτο βαθμό. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε άλματα στην καινοτομία και τις εφευρέσεις. Στο παρελθόν οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο απαιτούσαν δεκαετίες ή και αιώνες, ενώ σήμερα με την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτούνται μερικές μέρες, βδομάδες ή και μόλις μερικοί μήνες. Τον προηγούμενο αιώνα με την εισαγωγή των υπολογιστών και του διαδικτύου, οι κοσμογονικές αλλαγές έγιναν σε διάστημα μερικών χρόνων. Σήμερα κανείς δεν προλαβαίνει να διαβάζει και να μαθαίνει για τις αλλαγές στον κόσμο. Η Hellas Sat πρωτοπορεί στον ελληνικό χώρο, με προώθηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, στον χώρο των δορυφόρων, αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι το «όπλο» των δορυφόρων, όπως το είδαμε αυτές τις μέρες στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκτά νέες διαστάσεις και νέες δυνατότητες. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι συμβατικοί πόλεμοι άλλαξαν, με τη χρήση των drones (μη επανδρωμένων αεροπλάνων) και τους βαλλιστικούς πυραύλους, όπλα τα οποία χρειάζονται δορυφόρους, για να κινηθούν και να επιτεθούν.

Στις νέες μορφές υβριδικού πολέμου εισήλθαν και οι κβαντικές δορυφορικές επικοινωνίες. Ο διευθύνων σύμβουλος Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανέφερε πρόσφατα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι: «στο άμεσο μέλλον οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση να “σπάσουν”, να αποκωδικοποιήσουν τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες σε δευτερόλεπτα, όταν οι σημερινοί συμβατικοί υπολογιστές χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων να είναι διάτρητη. Οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν σήμερα ένα υπερόπλο στα χέρια διαφόρων κυβερνήσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκρυπτογράφηση πολλών, κατά τα άλλα ασφαλών σήμερα κρυπτογραφήσεων». Σε αυτή την κβαντική «τρέλα» ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σιωπηλός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κίνας, Ινδίας, Ισραήλ, Τουρκίας και άλλων προηγμένων τεχνολογικά χωρών. Και όποιος καταφέρει να πρωτοπορήσει, μπορεί να καταφέρει να αναλάβει και την «ηγεσία» του κόσμου, χωρίς κατ’ ανάγκη να διαθέτει την αριθμητική πρωτιά.

Τρόμο προκαλούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο ενός άλλου πολέμου, ο οποίος κινείται κυρίως στον χώρο του διαδικτύου και αποκαλύφθηκε από τα «κατορθώματα» των Ισραηλινών με τους φονικούς βομβητές και τις εξουδετερώσεις-δολοφονίες ηγετικών στελεχών και πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν. Η συλλογή πληροφοριών και οι παρακολουθήσεις είναι πλέον σε ένα άλλο, τρομακτικό επίπεδο. Περπατάς, κοιμάσαι, ξαπλώνεις και δεν ξέρεις αν θα εκραγεί βόμβα και θα σε σκοτώσει. Σε ένα παράλληλο φοβερό επίπεδο, πέρασε και η προπαγάνδα, κυρίως μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αφού δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα. Βλέπεις τους ηγέτες να μιλούν και να λένε όχι αυτά τα οποία σκέφτονται, αλλά αυτά τα οποία θέλει ο χειριστής του υπολογιστή, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρα από όλα αυτά, οι «νέοι θέλουν έρωτα και οι γέροι χαμομήλι» όπως τραγούδησε ο μέγιστος Γιώργος Ζαμπέτας, στο κλασικό τραγούδι του «πατέρα κάτσε φρόνιμα». Η σοφία των γερόντων ποτέ δεν θα ανατραπεί από την ορμή των νέων και μόνο ο θάνατος μπορεί να σταματήσει το κακό το οποίο προξενούν «γεροξεκούτηδες». Οι ανθρώπινες επινοήσεις ποτέ δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν την πορεία της φύσης και σίγουρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τον Θεό, όπως νομίζουν «ανόητοι» άνθρωποι από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X