
Του Παναγιώτη Καπαρή
Οι μόνες εκκλήσεις από την Πολιτεία προς τους πολίτες, είναι τελικά να κάνουν «κράτει» – οικονομία, στο νερό και το ρεύμα και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω…». Φαραωνικά έργα, πολυτελέστατα γραφεία, εξωπραγματικές εκδηλώσεις και ένα σωρό άλλες «επιδείξεις». Οι τοπικοί άρχοντες «γκρινιάζουν» συνεχώς ότι δεν έχουν χρήματα, ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν έργα. Η πλάκα είναι ότι αντιδήμαρχοι, χωρίς καθήκοντα, καταγγέλλουν ότι απέτυχε η μεταρρύθμιση. Οι νέοι τοπικοί άρχοντες ακόμη δεν «έβρασαν» την καρέκλα τους και ξεκίνησαν τις «πατέντες».
Ο Δήμος Λευκωσίας, ίσως και άλλοι δήμοι, σκέφτηκαν και έστειλαν τα «μπιλιετούδκια» για τους φόρους από τους πρώτους μήνες του χρόνου και δεν περίμεναν το τέλος και τον 13ο μισθό των εργαζομένων. Στην Αγλαντζιά έστειλαν «μπιλιετούδκια» για υποχρεωτική αγορά «μωβ» σακουλιών για τα σκουπίδια. Ένα σύστημα το οποίο απέτυχε και βρωμίζει καθημερινώς η περιοχή της Αγλαντζιάς –ας ρωτήσουν τους πολίτες– επιμένουν να το προωθήσουν με αναγκαστικό τρόπο. Δηλαδή αν αύριο ένας δήμος θέλει να πωλήσει «λουλούδια» στους πολίτες, θα τους στείλει «μπιλιετούδκια» για υποχρεωτική αγορά. Κάπου χάθηκε το μέτρο. Ο Δήμος Λευκωσίας, «πατά» σίγουρα στην αδυναμία των πολιτών να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, λόγω χρημάτων και μεροκάματων. Μόνο όταν πληρώνουν άλλοι, τότε είναι εύκολες οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Εκτός από τις εύκολες λύσεις, με τα «μπιλιετούδκια» και την καταφυγή στις άδειες πολλές φορές τσέπες των πολιτών, υπάρχουν και άλλες λύσεις, πολύ πιο αξιοπρεπείς. Υπάρχουν και οι εξοικονομήσεις και σίγουρα θα χαρούν περισσότερο και οι δημότες. Πρώτα και κύρια θα πρέπει να πωλήσουν ή να ενοικιάσουν τουλάχιστον τα «μέγαρα» ή τα κτίρια των δήμων οι οποίοι καταργήθηκαν και συνενώθηκαν. Η συντήρηση και μόνο, ουσιαστικά άδειων κτηρίων, μόνο ζημιά προκαλεί. Καλό είναι να γίνουν και σκέψεις για «απαλλαγή» των δήμων από πληθώρα θεάτρων και άλλων συνεδριακών κέντρων. Ας τα πωλήσουν ή τουλάχιστον ας τα ενοικιάσουν.
Το χειρότερο πρόβλημα σε όλους τους δήμους είναι σίγουρα το κυκλοφοριακό χάος, το οποίο στοιχίζει ζωές όχι μόνο από τα δυστυχήματα, αλλά κυρίως από τη μόλυνση του αέρα. Οι στατιστικές λένε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου χίλια άτομα στην Κύπρο από τον μολυσμένο αέρα. Κύρια αιτία, σύμφωνα με σοβαρούς ειδικούς, τα φώτα τροχαίας και το ξεκίνημα και το σταμάτημα των αυτοκινήτων. Στη Γερμανία υπάρχει και νόμος, ότι στα φώτα τροχαίας υποχρεωτικά θα πρέπει να σβήνουν τα αυτοκίνητα. Από αυτό τον νόμο, εφαρμόστηκε και το αυτόματο σύστημα απενεργοποίησης της μηχανής, όταν δεν κινείται το αυτοκίνητο. Η αντικατάσταση των φώτων τροχαίας με κυκλικούς κόμβους, ίσως αποτελεί και τη «σωτηρία» του χάους στις πόλεις. Στατιστικά λέγεται ότι η κυκλοφορία στους σωστούς κυκλικούς κόμβους, είναι μέχρι και 80% πιο γρήγορη. Το κυριότερο είναι ότι αποτρέπονται οι νέοι να βάζουν «κούρσες». Στη Λεμεσό ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια πριν από μερικά χρόνια, καλό είναι να επεκταθεί σε όλη την Κύπρο. Στις αιτίες της μόλυνσης του αέρα είναι σίγουρα και οι πόλεμοι στην περιοχή μας, δηλαδή εμείς είμαστε οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες.
Παράξενο είναι και το γεγονός ότι μονοδρομήθηκαν οι περισσότεροι δευτερεύουσας κυκλοφορίας δρόμοι –οι πάροδοι– αλλά όχι οι κύριοι δρόμοι. Αν μονοδρομηθούν σίγουρα θα μειωθεί το «μποτιλιάρισμα», σίγουρα θα μειωθεί η μόλυνση και σίγουρα θα ησυχάσουν τα νεύρα των οδηγών. Τα φώτα τροχαίας στοιχίζουν πανάκριβα στους δήμους και είναι τρέλα να βλέπεις ένα σωρό φώτα τροχαίας και να μη δημιουργούνται κυκλικοί κόμβοι, με πρώτο αυτό έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αφού τα φώτα θυμίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παράξενο είναι και το φαινόμενο με τα διπλά φώτα, τα οποία αποτελούν βασικές παγίδες, στα φώτα με κάμερες φωτοεπισήμανσης. Αν δεν ήταν τα απέναντι φώτα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, εκτός Βρετανίας, οι οδηγοί υποχρεωτικά θα έμεναν μερικά μέτρα πίσω και δεν θα πατούσαν την «αμαρτωλή» γραμμή των 300 ευρώ. Ακόμη τρέλα αποτελεί το γεγονός ότι σε διαβάσεις πεζών, υπάρχουν τα ίδια φώτα σε απόσταση ενός μέτρου.
Τέλος και κάτι πιο ταπεινό. Φυτέψτε κυπριακά δέντρα και αφήστε τα ξενικά. Στη μισοάδεια Μακαρίου στη Λευκωσία, βάλτε κυπριακές συκαμιές, οι οποίες έχουν την καλύτερη σκιά και ξεριζώστε τα δέντρα με τα ωραία λουλουδάκια, αλλά ελάχιστη σκιά. Ακόμη πρέπει να μπει και ένα πρόγραμμα για αντικατάσταση των φίκων και των ευκάλυπτων, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Αφρική και την Αυστραλία, με κυπριακά δέντρα τα οποία προσφέρουν σκιά και δεν χρειάζονται και τόσο πολύ νερό. Ιδέες υπάρχουν πολλές, το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι τελικά λίγη ταπεινότητα.