ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε λακκούβα το κομμουνιστικό ΓεΣΥ

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Άλλο μας έδειξαν και άλλο μας έμπηξαν, ήταν το πικρόχολο σχόλιο συνταξιούχου θαμώνα καφενέ, για το ΓεΣΥ. Και άρχισε να εξιστορεί την περιπέτεια νεαρού, συγγενικού του προσώπου, το οποίο, ύστερα από πολλές αγωνίες και πολλές δυσκολίες, αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα σε δύο άρρωστα σημεία. Έκανε όλη την προεργασία, σωματική και ψυχολογική, και φώναξε και ένα γιατρό, κολλητό του, για να βρίσκεται μέσα στο χειρουργείο. Η εισαγωγή στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο έγινε μεσημέρι και σε λιγότερο από δύο ώρες ο ασθενής μεταφέρθηκε στο χειρουργείο. Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής θεραπεύτηκε μόνο στο ένα σημείο. Για το δεύτερο δεν υπήρχε χρόνος. Παρέμεινε στο ιδιωτικό νοσοκομείο για ακόμη δύο ώρες και όπως ήταν μισο-ναρκωμένος από τα φάρμακα, του έδειξαν την πόρτα. Τώρα ο νεαρός αναμένει το νέο ραντεβού, για νέα εγχείρηση και για νέους φόβους. Στην παρέα του καφενέ, άλλος συνταξιούχους αναφέρθηκε σε συγγενή του, νεαρό χειρούργο γιατρό, με περγαμηνές στη Βρετανία, ο οποίος επέστρεψε για προσωπικούς λόγους, πριν από μερικά χρόνια στο νησί. Πριν από το ΓεΣΥ διενεργούσε εγχειρήσεις και σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Με πατριωτικό αίσθημα εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΓεΣΥ, αλλά τώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χειρουργεία του Δημοσίου, τα οποία είναι καλύτερα από τα χειρουργεία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Η πλάκα είναι ότι πρόσφατα, εστάλη από το Υπουργείο Υγείας στο εξωτερικό, για να διενεργήσει εγχείρηση, αφού δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως ιδιώτης τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τραγικό είναι και το γεγονός ότι από την ημέρα κατά την οποία εντάχθηκε στο ΓεΣΥ, δεν πήρε ακόμη χρήματα στα χέρια του, αφού οι διαδικασίες είναι τουλάχιστον τραγικές.

Στην κουβέντα του καφενέ και η ιστορία νεαρής γυναίκας, με σοβαρά άρρωστο σύζυγο, η οποία πήγε να παραλάβει εξειδικευμένα και ακριβά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται μόνο στα φαρμακεία του Δημοσίου. Ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγαλοκυρία, η οποία με ύφος «χιλίων καρδιναλίων», αρνιόταν να δώσει όλη την ποσότητα φαρμάκων, την οποία έγραψε ο γιατρός του Δημοσίου. Η κοπέλα επέμενε, αφού ήταν θέμα ζωής και θανάτου για τον άντρα της και μόνο όταν απείλησε ότι θα τηλεφωνήσει σε βουλευτή, καταδέχθηκε να μπει στον υπολογιστή, να διερευνήσει την παραγγελία και τελικά να χορηγήσει όλα τα φάρμακα. Παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

Στον καφενέ και συνταξιούχος μεγαλογιατρός, ο οποίος μονολογούσε ότι: «ο δεξιός Αναστασιάδης εφαρμόζει ένα κομμουνιστικό ΓεΣΥ. Ισοπεδώθηκαν όλοι οι γιατροί, καλοί και κακοί, άσχετοι και διάνοιες και όλοι λαμβάνουν υπουργικούς και προεδρικούς μισθούς. Ο κοσμάκης πληρώνει υποχρεωτικά και σύντομα θα διαλύσουν όχι μόνο τον τομέα της υγείας, αλλά και όλη την οικονομία του τόπου». Νεαρός σπουδαίος γιατρός της παρέας,έλεγε ότι σήμερα η ιατρική στηρίζεται κυρίως στα ρομπότ και στα άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα. Υπάρχουν τα πρωτόκολλα τα οποία καθορίζουν, όπως τους νόμους του κράτους, τα φάρμακα, τις εξετάσεις ακόμη και τις εγχειρήσεις οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν. Και διερωτήθηκε: «όταν έχεις γιατρούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν να χειρίζονται νέα μηχανήματα και να διαβάζουν τα αποτελέσματα, γιατί πρέπει να χρυσοπληρώνονται;».

Το μονοασφαλιστικό σύστημα στο ΓεΣΥ, καλώς ή κακώς, δημιούργησε μια τεράστια ασφαλιστική εταιρία ή υπηρεσία, με πολλά προβλήματα, όπως αποκαλύφθηκε και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Ήδη έπεσε σε μια μεγάλη λακκούβα και πρέπει επειγόντως να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού εντός του ΓεΣΥ, για να μπορέσει να επιβιώσει. Οι γιατροί να πληρώνονται ανάλογα με το έργο το οποίο επιτελούν και τις προτιμήσεις των ασθενών. Πρέπει απαραίτητα να αποφευχθεί η παγίδα της ισοπέδωσης των υπαλλήλων του δημοσίου και των διευθυντών με αρχαιότητα αλλά χωρίς προσόντα. Υπάρχει η δικαιολογία ότι το ΓεΣΥ ακόμη «αρκουδίζει», αλλά οι βάσεις φαίνεται ότι είναι από τώρα προβληματικές και παραπέμπουν σε δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες και «κομμουνιστικές» δομές.

Το επόμενο βήμα, αν συνεχιστεί η ίδια ιστορία με τις λίστες αναμονής στα ιδιωτικά νοσοκομεία, θα είναι τα φακελάκια και η διαφθορά, η οποία ήδη έκανε διεθνώς ρεζίλι την Κύπρο. Επιτέλους πρέπει όλοι οι γιατροί να ελέγχονται από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών και όχι από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τα δυσκίνητα δικαστήρια. Η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι εμπόριο, όπως κατάντησε σε μεγάλο βαθμό. Όλοι τον ίδιο δρόμο ακολουθούμε, ανάλογα με το λάδι στο καντήλι μας, ακόμη και οι γιατροί. Τουλάχιστον στις δύσκολες ώρες, δεν είναι ανάγκη οι ασθενείς να υποφέρουν από τη γραφειοκρατία και τους παραλογισμούς του συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X