ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το βραβείο του Φούλη και ο ΑΚΕΛικός Μαυρίδης...

= ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τη θεαματική αλλαγή στις σχέσεις Μόσχας- Τουρκίας μελετά το ΥΠΕΞ, όπως μαθαίνω από διπλωματική πηγή. 

Για το θέμα υπήρξε πρόσφατα και συζήτηση στον Λόφο της Εξουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες μου από το περιβάλλον του Νίκαρου. 

Αν και ο πρέσβης της Ρωσίας «έδωσε και με το παραπάνω τις σταθερές θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει πράξη όσα λέει για τη λύση, αναμένεται ακόμα πιο θεαματική επιβεβαίωση των ρωσοκυπριακών σχέσεων», μου ανέφερε διπλωματική πηγή που γνωρίζει πολλά. 

 

Στην ερώτησή μου τι πιο θεαματικό μπορεί να υπάρξει από επίσκεψη του ιδίου του Πούτιν στην Κύπρο, μου απάντησε κοφτά «Τίποτα δεν αποκλείεται»!

 

Αύριο συναντώνται ξανά Νίκαρος-Μουσταφά. Από την προηγούμενη συνάντησή τους έχει έρθει ο κόσμος ανάποδα!

Σύμφωνα με την ανάλυση έμπειρου διπλωμάτη, «η Ε.Ε. ζει στον φόβο διαλυτικών τάσεων μετά το Brexit, υπάρχει η αγωνία για τον νέο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, ενώ η Τουρκία τα έχει βρει για τα καλά με Ρωσία και Ισραήλ. 

Και στα Κατεχόμενα όμως έχουν γίνει αλλαγές τις οποίες οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι αγνοούν, το τουρκικό νερό άρχισε να διοχετεύεται σε Αμμόχωστο και Μόρφου ενώ έχει ενεργοποιηθεί το "μνημόνιο Κατεχομένων-Άγκυρας και ετοιμάζονται για απευθείας πτήσεις με περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Κατά τα άλλα, Νίκαρος και Μουσταφά θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις εξουσίες των δύο πλευρών και της κεντρικής κυβέρνησης και τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με άλλα κράτη» μού ανέφερε ο διπλωμάτης που παρακολουθεί τις συνομιλίες για χρόνια. 

Όπως μου υπέδειξε «οι αλλαγές που σημειώνονται και στην Ευρώπη και στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τον διάλογο για το Κυπριακό. Αν και ο Νίκαρος δείχνει να διαισθάνεται αυτή την πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι μπορεί να κάνει και πολλά για να την ανατρέψει»...

 

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα συλλυπητήρια που έστειλε στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη σχολιάστηκαν θετικά και στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία...

 

Έναν... ΑΚΕΛικό Μάριο Μαυρίδη είδαν και άκουσαν όσοι παρευρέθηκαν προχθές στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Ακόμα και η ωραία της κυβέρνησης, Ζέτα απόρησε με τα ΑΚΕΛικά επιχειρήματα του Μαυρίδη υπέρ των εργαζομένων, ιδιαίτερα όταν μιλούσε για άνεργους πτυχιούχους, που το υπουργείο στέλνει σε χειρωνακτικές εργασίες...

 

Οι παρεμβάσεις Μαυρίδη σχολιάστηκαν αρκετά, όχι μόνο από συναδέλφους του βουλευτές του ΔΗΣΥ αλλά, κυρίως από βουλευτές του ΑΚΕΛ. Θετικά εννοείται...

 

Αφού βρίσκομαι στον ΔΗΣΥ σάς ενημερώνω ότι ο πρόεδρος Φούλης λαμβάνει, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματός του, το βραβείο αισιοδοξίας. 

Όπως υποστήριξε το στέλεχος: 

«Παλιά λέγαμε ότι ο πιο αισιόδοξος πολιτικός της Κύπρου ήταν ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος έβρισκε μόνο θετικά στις εξελίξεις. Σήμερα το βραβείο το παίρνει δικαιωματικά ο Φούλης. Είναι ο μόνος που βγήκε δημόσια και μίλησε για ευκαιρία τόσο για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ όσο και για το Brexit».

 

Για την τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση, ο Φούλης υποστήριξε ότι για να έχει η Τουρκία πρόσβαση στο φυσικό αέριο της περιοχής θα χρειαστεί τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπότε μία λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και όλων στην περιοχή. 

 

Για το Brexit ήταν πιο παραστατικός, αφού υπέδειξε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποκτήσει, εάν το προσπαθήσει, κάποιο μερίδιο από τον όγκο εργασιών του «City». Κάλεσε μάλιστα και κυβέρνηση και Βουλή να αρχίσουν δουλειά και να μπουν μπροστά στην κούρσα για να «μην αφήσουμε τους Ιρλανδούς και τους Μαλτέζους να πάρουν προβάδισμα», όπως είπε...

 

Η μάνταμ του Φούλη με ενημέρωσε πως προχθές ο μεγάλος αρχηγός δέχθηκε τηλεφωνικώς αρκετά συγχαρητήρια για τις τοποθετήσεις του. Ένα δε τηλεφώνημα τον έκανε να χαμογελάσει πλατιά...

 

----------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση