
Γράφει ο Γιώργος Φραντζεσκάκης
Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Με όλα όσα γνωρίζουμε, δύο πράγματα δεν θα έπρεπε να ξανασυμβούν το καλοκαίρι: άνθρωποι να πνίγονται μερικά μέτρα από την ακτή και ζώα που έχουν ιδιοκτήτες να πεθαίνουν από θερμοπληξία. Και όμως, ως αμετανόητα αισιόδοξοι –δηλαδή επιπόλαιοι– εξακολουθούμε να μετράμε θύματα και στις δύο περιπτώσεις. Ελάτε να δούμε μαζί πώς θα εξαλείψουμε τουλάχιστον τον δεύτερο κίνδυνο.
Πώς αναγνωρίζουμε τη θερμοπληξία
- Θερμοκρασία σώματος πάνω από τους 41 βαθμούς
- Έντονο λαχάνιασμα
- Υπερβολική σιελόρροια
- Αδυναμία ή αποπροσανατολισμός
- Κόκκινα ή μπλε ούρα
- Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις: εμετός, σπασμοί, απώλεια αισθήσεων.
Οι πρώτες βοήθειες
Μεταφέρουμε αμέσως το ζώο σε σκιερό, δροσερό μέρος, με καλό αερισμό ή –ακόμα καλύτερα– κλιματισμό. Αν έχουμε ανεμιστήρα, τον στρέφουμε πάνω του.
Τα πιο πολλά σκυλιά που παθαίνουν –και πεθαίνουν από– θερμοπληξία βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο
Βρέχουμε (με πετσέτες ή ψεκαστήρα) το σώμα του με δροσερό νερό: κοιλιά, πατούσες, το εσωτερικό των μηρών και τον αυχένα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ παγωμένο νερό, αφού προκαλεί αγγειοσύσπαση και εμποδίζει την αποβολή θερμότητας, και δεν βρέχουμε το κεφάλι!
Του δίνουμε λίγο νερό – από τη χούφτα μας, όχι από το μπολ, για να ελέγχουμε την ποσότητα. Δεν το πιέζουμε να πιει.
Μετράμε τακτικά τη θερμοκρασία του με ορθικό θερμόμετρο (που, ναι, πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας). Από τους 39,5 και κάτω σταματάμε την ενεργή ψύξη, γιατί μπορεί να προκαλέσουμε υποθερμία.
Ακόμα κι αν δούμε βελτίωση, μεταφέρουμε το ζώο αμέσως στον κτηνίατρο. Η βελτίωση μπορεί να είναι προσωρινή και να έχει προκληθεί ανεπάρκεια οργάνων, εγκεφαλικό οίδημα, διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια και ένα σωρό άλλα σοβαρά προβλήματα που ίσως εμφανιστούν τις επόμενες ώρες.
Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω
Όχι βόλτες και –εννοείται– όχι άσκηση στη ζέστη. Και όταν λέμε «ζέστη» στο ελληνικό καλοκαίρι, εννοούμε οποτεδήποτε μετά τις 11.00 και πριν από τις 17.00.
Πάντα σκιά και καθαρό, δροσερό νερό. Όταν λέμε σκιά, έχουμε υπόψη μας ότι ο ήλιος γυρίζει και ένα σκιερό μέρος ίσως να μην παραμείνει για όλη την ημέρα σκιερό.
Σε κάθε εξόρμηση έχουμε μαζί μας νερό, θερμόμετρο, πετσέτες και ψεκαστήρα.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των βραχυκέφαλων σκυλιών (παγκ, μπόξερ, μπουλντόγκ κ.ά.). Κινδυνεύουν περισσότερο.
Τα πιο πολλά σκυλιά που παθαίνουν –και πεθαίνουν από– θερμοπληξία βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Η απύθμενη ανοησία των ιδιοκτητών τους εκδηλώνεται συνήθως με τις φράσεις κλισέ: «Για πέντε λεπτάκια», «Δίπλα πετάχτηκα, έχω τον νου μου», «Άφησα μισάνοιχτα παράθυρα» και «Έχω παρκάρει στη σκιά». Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εγγύηση επιβίωσης. Όλα αυτά είναι ακριβώς το αντίθετο: ρώσικη ρουλέτα με τον θάνατο. Και ο θάνατος από θερμοπληξία είναι αργός και βασανιστικός.
Φέτος το καλοκαίρι, ας αποκτήσουμε λίγη παραπάνω συνείδηση. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Η επόμενη φράση να γίνει το μάντρα μας, μέχρι να βαρεθούμε να τη λέμε: «Ναι. Μπορεί να συμβεί και σ’ εμένα».