ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επερχόμενη πείνα σώζει την Κύπρο

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Το κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν πεινάσουν οι Κυπραίοι» έλεγε σπουδαίος άντρας της Κύπρου, αμέσως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004. «Τότε οι πούτζιες των μεγαλόσχημων Κυπραίων ήταν γεμάτες με λίρες, λόγω του σκανδάλου του χρηματιστηρίου και έβλεπαν τους πεινασμένους Τουρκοκύπριους να εκλιπαρούν για λύση, ώστε να μη χάσουν τότε το τρένο της Ευρώπης. Τότε που νομίζαμε και εμείς ότι η Ευρώπη ήταν κάτι, σαν τον παράδεισο». Τα χρόνια πέρασαν και σε λιγότερο από μια δεκαετία, το 2013 ήρθε το ευρω-κούρεμα των καταθέσεων, η νόμιμη τάχα, κλοπή από τους λογαριασμούς των καταθετών. Μαζεύτηκαν τότε δημοσιογράφοι με κάμερες, απ’ όλο τον κόσμο, αναμένοντας την επανάσταση των Κυπρίων, για το πρωτοφανές παγκοσμίως γεγονός και το μόνο το οποίο αντίκρισαν, ήταν διασκεδάσεις στα καρναβάλια και στα κέντρα διασκέδασης και έτσι δεν μπόρεσαν να καταγράψουν τη μεγάλη «επανάσταση». Πίσω όμως από τα φανταχτερά τερτίπια των λίγων, υπήρχε ο σιωπηλός πόνος των μικρών και αδύναμων, οι οποίοι τράβηξαν τον δικό τους Γολγοθά, με τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών και τα «διαβολικά» κόκκινα δάνεια, τα οποία εκτινάχθηκαν στα ύψη και εξακολουθούν να εξευτελίζουν χιλιάδες ανθρώπους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι λεγόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανέτρεψαν κυριολεκτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φαίνεται ότι πυροβολεί τα πόδια της, όπως καταγγέλλουν πολιτικοί και τεχνοκράτες. Υπενθύμιζαν το εμπάργκο κατά του Ιράκ, της Λιβύης και άλλων δύσκολων χωρών, ενέργειες οι οποίες το μόνο που κατάφεραν ήταν να συσπειρώσουν τους λαούς, γύρω από τους αυταρχικούς ηγέτες τους και να θεριεύσουν τις μαύρες αγορές. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, κάτω από το βάρος της εκτόξευσης του πληθωρισμού, έδωσε το πράσινο φως για άνοδο των επιτοκίων, απόφαση η οποία θα πλακώσει όσους έχουν δάνεια από Τράπεζες και όχι μόνο. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, αφού για πρώτη φορά, όπως παραδέχονται στα μουλωχτά, άλλα σχεδιάζουν και άλλα συμβαίνουν στην πράξη. Ακόμη και οι κυβερνήσεις των βόρειων παγωμένων χωρών της Ευρώπης, ήδη βιώνουν ένα πρωτοφανές άγχος, αφού το φθινόπωρο και ο χειμώνας πλησιάζουν και οι σχεδιασμοί για κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων και των νοικοκυριών, σε ενέργεια και θέρμανση, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των σχεδιασμών. Μόνο με τις δηλώσεις και τις διαρροές, οι οποίες γίνονται, φαίνεται ότι ανατρέπονται περιβαλλοντικοί σχεδιασμοί δεκαετιών, αφού σε διαφορετική περίπτωση το φάσμα της πείνας επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων.

Η κυπριακή οικονομία αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με την ευρωπαϊκή οικονομία, ελέω ευρώ, και το βιώσαμε με το «άγριο κούρεμα» των καταθέσεων. Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και πάλι δύσκολα η Λευκωσία θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή τη νέα κρίση, όπως παραδέχονται παρασκηνιακά πολλοί άνθρωποι του βαθέος κράτους. Κομβικό σημείο, λένε αυτοί οι οποίοι ξέρουν, είναι ο Σεπτέμβριος, αν βεβαίως μέχρι τότε παραμείνουν τα δεδομένα με την εισβολή στην Ουκρανία ως έχουν. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι θα έχουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε, δεδομένου ότι είχαμε «καλοχρονιά» με πολλές βροχές. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα δυσκολέψουν πάρα πολύ με τα καύσιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό. Ελπίζουμε, έλεγε σοφός άνθρωπος, να μη χρειαστεί να πουλήσουμε και τα χρυσαφικά μας, για να επιβιώσουμε.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε φάση τεράστιων αλλαγών στο παγκόσμιο πεδίο, χωρίς να αποκλείεται και ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος. Έχουμε την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από 200 χρόνια ουδετερότητας. Έχουμε τις περίεργες κινήσεις της Κίνας, η οποία δηλώνει ουδέτερη αλλά συνεχίζει τους εξοπλισμούς και την τεχνολογική αναβάθμιση, ενέργειες οι οποίες φοβίζουν τόσο την Ανατολή όσο και τη Δύση. Έχουμε, και το σημαντικότερο, την αμφισβήτηση του δολαρίου και του ευρώ, τα οποία κλονίζονται εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Έχουμε και τα τερτίπια της Τουρκίας, η οποία από τη μία εκβιάζει τη Δύση, ζητώντας όπλα, για να δεχθεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και από την άλλη «έρπει και λείχει» τη Ρωσία, για να δέχεται τουρίστες και να πουλάει προϊόντα. Όταν όμως πατάς σε δύο βάρκες και το πιο μικρό αεράκι είναι ικανό να ανατρέψει την ισορροπία και να φέρει την καταστροφή. Ο μόνος, ο οποίος φαίνεται να επιβεβαιώνεται προς το παρόν, είναι ο προφητολόγος Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος έλεγε πολλά «εις ώτα μη ακουόντων» εδώ και χρόνια. Το καλύτερο όμως, είναι ότι σύντομα θα έλθουν τα ευχάριστα, αφού βεβαίως περάσει και αυτός ο κάβος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X