ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι παλιόφιλοι, το κουτί και ένα υπαρξιακό ερώτημα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με χαμηλές έως ανύπαρκτες προσδοκίες γίνεται η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.
Πρόκειται για μια συνάντηση στο όριο του φαντασιακού. Σχεδόν ανύπαρκτη. Χωρίς ατζέντα, χωρίς θεματολογία, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς στόχους.

Οι δύο Λεμεσιανοί στους οποίους πολλά επένδυσαν και ντόπιοι και ξένοι θα πιουν τον καφέ τους, θα θυμηθούν τα παλιά και θα ετοιμάσουν και μια δήλωση (στην καλύτερη περίπτωση) για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
Ο Αναστασιάδης, όπως ακούω από τον Λόφο, πάει έτοιμος να συζητήσει την πρότασή του για χαλαρή ομοσπονδία την οποία κανένας από το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει καταλάβει. Όπως τουλάχιστον δήλωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων όταν έφυγαν από αυτό. Ο Ακιντζί μουλαρωμένος και γιατί έγινε κομπάρσος των εξελίξεων και γιατί η Τουρκία τον πετάει σαν στυμμένη λεμονόκουπα, δεν θέλει κουβέντα για συνομιλίες. "Μια συνάντηση και ένα καφέ" θέλει μόνο, χωρίς επισημότητες, συνοδείες ούτε καν φωτογράφους (όπως και την τελευταία κοινή τους συνάντηση) και κυρίως χωρίς ημερήσια ατζέντα.
Τώρα γιατί συναντιόνται και δεν ανταλλάζουν από ένα Tweet να μην χάνουν τον χρόνο τους, είναι απορίας άξιο...

Μια σημαντική παράμετρος που αφορά τις σχέσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι και η υπόγεια αντιπαράθεση Ακιντζί με Τσαβούσογλου και Ερντογάν. Το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου είχε μυστική συνάντηση με τον Αναστασιάδη, και ότι η Άγκυρα προωθεί ξεκάθαρα πια τον Οζερσάι και του δίνει την άδεια να διεξάγει συνομιλίες με τον Αβέρωφ, έχει εξοργίσει τον Ακιντζί. Και ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ είναι στα μάτια του πρωταγωνιστές των σεναρίων για παραμερισμό του. "Ο ίδιος βιώνει αυτόν τον παραμερισμό και νιώθει να μπαίνει σε ένα κουτί ενώ όλοι οι άλλοι βρίσκονται εκτός κουτιού και συνομιλούν μεταξύ τους", έλεγε πρόσφατα διπλωμάτης.
"Με ποιο κέφι μπορεί να συνομιλήσει με τον παλιόφιλο που τώρα τον νιώθει ως απειλή για το ίδιο το πολιτικό του μέλλον;" ήταν η απορία του διπλωμάτη.

Ένα φιλοσοφικό και κατ' άλλους υπαρξιακό ερώτημα πλανιέται τις τελευταίες ημέρες στα δικηγορικά κατεστημένα Λευκωσίας, Λεμεσού και αλλού: "Είναι θεμιτό ένα κράτος να θεωρεί εχθρούς του και ανεπιθύμητους δικηγορικούς οίκους και δικηγόρους με τους οποίους βρέθηκε κάποια στιγμή αντίδικος; Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι οίκοι μπορούν να αποδειχθούν σωτήριοι σε αδιέξοδες κρατικές υποθέσεις;"

Τα ερωτήματα ακούστηκαν χθες σε δικηγορικό πηγαδάκι με πολύ γνωστούς δικηγόρους στη Λευκωσία. Συζητούσαν την υπόθεση Χάρη Γεωργιάδη, Freshfields, Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. "Αλίμονο εάν αρχίσουν να μαυροπινακίζονται δικηγόροι και δικηγορικοί οίκοι λόγω των πελατών που τους επιλέγουν. Θα μας κηρύξουν εχθρούς των δικηγόρων σε παγκόσμια κλίμακα!" υποστήριξε ένας από τους συνομιλητές για να λάβει την απάντηση από άλλον: "Ο κάθε πελάτης, ιδιαίτερα τα κράτη θα δουν πως θα πρέπει να επιλέξουν δικηγόρους για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά η δουλειά τους αφήνοντας απωθημένα και μικροπολιτικές κατά μέρος".
Ο τρίτος της παρέας έδωσε και την ψυχολογική διάσταση της υπόθεσης: "Δεν μπορεί όμως κάποιος να παραγνωρίσει ότι υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας για ένα δικηγορικό οίκο που βρέθηκε απέναντι μας σε διεθνή δίκη και μάλιστα πρόσφατα. Ωστόσο η δημόσια συζήτηση για το θέμα και το ανακάτωμα νομικών και πολιτικών θεμάτων για σκοπούς εντυπώσεων μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα μας ως κράτος"

Η υπόθεση ως γνωστόν αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει υπηρεσίες από τον οίκο Freshfields για την ιδιωτικοποίηση μέρος του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Η ενόχληση κάποιων αφορούσε όχι μόνο την απευθείας ανάθεση αλλά και το γεγονός ότι η Freshfields είχε ως πελάτη του την MIG του Βγενόπουλου, στη γνωστή υπόθεση κατά της κυβέρνησης ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι. Ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο οίκο ως ένα από τους καλύτερους για τα συγκεκριμένα θέματα. Ανέφερε ακόμα ότι ίδιος αντεξετάστηκε εξαντλητικά από δέκα δικηγόρους του οίκου στην υπόθεση της MIG.
Αυτή η πτυχή ήταν που πυροδότησε και τα... υπαρξιακά ερωτήματα από κάποιους δικηγόρους.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αγωνία από κάποιους. Ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται να αποφασίσει κατά πόσον θα διεξαχθεί ποινική έρευνα κατά του Χάρη Γεωργιάδη για τη συγκεκριμένη απόφαση που ο ίδιος ο υπουργός, όπως δήλωσε στην "Κ" "κρίνεται ορθή εκ του αποτελέσματος".

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση