ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διαφθορά, οι φαύλοι και οι άριστοι

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι μια πολιτεία καταρρέει, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι φαύλοι από τους άριστους. Ο ιστορικός κανόνας δεικνύει ότι οι αυτοκρατορίες, τα κράτη και οι οικογένειες, διαλύονται, όταν δεν μπορούν να θρέψουν τα μέλη τους, λόγω εγωισμών, καβγάδων και εμφυλίων σπαραγμών. Η πολιτική πρακτική επιμένει και αποτελεί κανόνα, ότι όλες οι εκλογές κρίνονται από το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς. Όταν είναι άδειο, λόγω καβγάδων και κακών επιλογών, τότε μοιραία έρχονται ανατροπές και θεϊκές εκπλήξεις. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Μόνο που κάποιοι «κουτοπόνηροι» μετατρέπουν τα απλά σε δυσνόητα θεωρήματα και ακατανόητες φιλοσοφίες, μόνο και μόνο για να μπορούν να εξουσιάζουν ανθρώπους, νομίζοντας ότι θα ανατρέψουν τη φυσική πορεία των πραγμάτων. Η τραγωδία είναι ότι κανείς από αυτούς τους «κουτοπόνηρους» δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αναντικατάστατος και όλοι είμαστε μελλοθάνατοι ή όλοι πορευόμαστε σε άλλους κόσμους. Παλαίμαχος αξιωματούχος έλεγε, μεταξύ καφέ και ταχινόπιττας, ότι το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόβλημα στην Κύπρο, αλλά κυρίως από το 1960 μέχρι και σήμερα, δεν είναι το Κυπριακό, αλλά η διαφθορά. Το φοβερό και διαβρωτικό αυτό φαινόμενο ξεκινά από την αδυναμία να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους φαύλους, οι ανίκανοι από τους ικανούς, οι απατεώνες από τους τίμιους. Το περίφημο ρουσφέτι δεν είναι τίποτε άλλο από το σμίξιμο των φαύλων με τους άριστους, μόνο και μόνο για να κερδίσουν μερικοί, μερικές ψήφους και κατά συνέπεια την εξουσία. Ο πολύπειρος αξιωματούχος έλεγε ότι κάποτε προσλαμβάναμε ένα άτομο για μια συγκριμένη δουλειά. Στη συνέχεια, έλεγε, προσλαμβάνονταν δέκα για να κάνουν τη δουλειά του ενός. Αργότερα, όταν διαπιστωνόταν ότι οι δέκα δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά, προσλαμβάνονταν ακόμη 20, ανάμεσά τους και δύο ή τρεις ικανοί, για να κάνουν τη δουλειά. Αποτέλεσμα είναι να γιγαντωθεί η γραφειοκρατία, μόνο και μόνο για να έχουν δουλειά οι δημόσιοι υπάλληλοι, έστω και αν στο τέλος της ημέρας το κόστος για την οικονομία του τόπου, από καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων και από χαμένες εργατοώρες, ήταν και είναι δυσθεώρητο και εξωφρενικό. Τα χρόνια περνούν και με την ισοπεδωτική αξιολόγηση, δηλαδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κρίνονται ως άριστοι, έλεγε ο σοφός άνθρωπος, μοιραία οι ανίκανοι απέκτησαν διευθυντικές θέσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε με την εισαγωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία αντί να μειώσει τη γραφειοκρατία, απλώς πήρε το γραφειοκρατικό σύστημα και το φόρτωσε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτέλεσμα είναι ακόμη να χρειάζονται υπογραφές από πιστοποιούντες υπαλλήλους, ακόμη να μη λειτουργεί στην Κύπρο η ηλεκτρονική υπογραφή, ακόμη να απαιτείται η συλλογή πολλών εγγράφων για υποβολή μιας αίτησης και το καλύτερο, δεν νοιάζεται κανείς για τις χαμένες εργατοώρες και τις τεράστιες σπατάλες.

Η κακή «ρίζα» της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας, έφερε πρώτα τον θυμό και την οργή, στους άριστους αλλά και αδικημένους δημοσίους υπαλλήλους. Ακολούθως γέννησε τη διαφθορά, με πρωταγωνιστές τους ανίκανους, οι οποίοι αισθάνονται ότι κανένας δεν μπορεί να τους αγγίξει. Σε αυτό το παιχνίδι της διαφθοράς, ξέρουν πολύ καλά να παίζουν και ορισμένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συνδυάζουν την άσκηση εξουσίας, με τη συλλογή αθέμιτου πλούτου. Μπορεί το χρήμα πολλοί να μίσησαν και τη δόξα ουδείς αλλά και μέσω του χρήματος πολλοί απέκτησαν δόξα, έστω και ψεύτικη. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι «κουτόφραγκοι» στις Βρυξέλλες δεν είναι πάντα και τόσο κουτοί και μας τρέχουν και μας τιμωρούν, με χίλιους δυο τρόπους. Κούρεμα καταθέσεων, αυστηρούς ελέγχους, διαδικασίες επί παραβάσει, δηλαδή ευρω-δικαστήριο και πρόστιμα, καθώς και ένα σωρό άλλες «ποινές» τις οποίες συνήθως τις θεωρούμε «χάδια» ή απλώς τις καταχωνιάζουμε σε άδεια συρτάρια.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρωταγωνίστριες την πρόεδρο του σώματος, Αννίτα Δημητρίου και την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διοργανώνει τον Μάιο στη Λευκωσία παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, υπερασπίζονταν τη Δημοκρατία. Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων». Θα λάβουν μέρος βουλευτές από 57 χώρες και αξιωματούχοι από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Ξεχωριστό γεγονός θα αποτελέσει η συμμετοχή βραβευμένων δημοσιογράφων, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι ασχολούνται με τη διαφθορά και τη διαφάνεια. Μπορεί στην πράξη τα συνέδρια, να μην οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα, αλλά επί της ουσίας κεντρίζουν τις συνειδήσεις των συμμετεχόντων, για να προωθούν μέτρα για αντιμετώπιση της Λερναίας Ύδρας. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά, υπάρχει και η θεία δίκη, η οποία είναι ισχυρότερη από την ανθρώπινη δικαιοσύνη και εκδηλώνεται πάντα σ’ ένα διαφορετικό χρόνο και με απόλυτη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X