ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πετρο-βουή των αυτοκινήτων

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Το σχοινί του χωριάτη μονό δεν φτάνει, αλλά διπλό φτάνει και περισσεύει», λέει η κυπριακή παροιμία και πάει γάντι με την κατάντια ή καλύτερα με το καθημερινό μαρτύριο στους δρόμους. Λεβεντόγερος, πολίτης δήμου της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, γελούσε με νόημα και έλεγε, ότι αυτοί οι οποίοι σκέφτηκαν να βάλουν πέτρες στους αμαξωτούς δρόμους, πρέπει να είχαν πολύ νου. «Τα αυτοκίνητα τροκούν σαν τα κάρα των παππούδων μου, παράγουν μια αλλιώτικη βουή και οι πέτρες χορεύουν τρελά».

Περιγελούσε και τους λεγόμενους ειδικούς, οι οποίοι «δεν υπολόγισαν τις πιέσεις στις πέτρες, όταν ξεκινούν και σταματούν τα αυτοκίνητα. Τοποθέτησαν τις πέτρες, όπως τοποθετούν τις πέτρες γύρω από τους ανθώνες και νομίζουν ομόρφυναν τους δρόμους. Αποτέλεσμα ήταν σε μερικούς μήνες, ν’ αναγκαστούν να τις αφαιρέσουν και να στρώσουν άσφαλτο στον δρόμου, αφού το καντούνι κατέστη αδιάβατο».

Πέραν τούτου, κανείς δεν γνοιάζεται για εκατομμύρια τα οποία πετάχτηκαν στον αέρα, για τις επισκευές των αυτοκινήτων, για τις νοσηλείες για το ταρακούνημα στους σπονδύλους και φυσικά τις χαμένες εργατοώρες, οι οποίες φεύγουν και ποτέ δεν γυρνούν. Ο διαβασμένος παππούλης, ο οποίος να σημειωθεί διαθέτει και πτυχίο μηχανολογίας, έλεγε: «Οι πέτρες τοποθετούνται βαθιά στο έδαφος, μέχρι και μισό μέτρο και στην επιφάνεια φαίνεται μόνο ένα τμήμα της πέτρας, με μέγιστο ύψος τα πέντε εκατοστά».Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, σίγουρα ξέρουν πολύ καλά πώς τοποθετούνται σωστά οι πέτρες, αλλά φαίνεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με άλλα «πονηρά» κριτήρια.

Πριν από μερικές μέρες βγήκε στην τηλεόραση ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο οποίος άνοιξε το στόμα του και «έθαψε» κυριολεκτικά τους αρμόδιους –χωρίς βεβαίως να τους κατονομάζει– οι οποίοι άλλα αποφασίζουν και άλλα κάμνουν. Αφορμή η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας ν’ ανοίξει προσωρινά για τα αυτοκίνητα, την ανακαινισμένη οδό Μακαρίου στη Λευκωσία. Ο άνθρωπος αποκάλυψε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ήταν πρώτα να μονοδρομηθούν οι κύριες αρτηρίες της πρωτεύουσας και μετά να κλείσει η Μακαρίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση για μονοδρόμηση του δρόμου, από τα φώτα του «Αλουμίνιου Τάουερ», μέχρι τα φώτα της Αστυνομίας Λυκαβηττού και μίλησε και για ένα σωρό άλλες αποφάσεις, οι οποίοι έμειναν κατά παράδοξο τρόπο στα χαρτιά.

Το κρύο σπάει κόκκαλα, τις τελευταίες μέρες και είναι τραγικό να βλέπεις, μεροκαματιάρηδες, βασανισμένους ανθρώπους και κυρίως πολλούς ξένους, να περιμένουν για πολύ ώρα μέσα στο κρύο, κάτω από ανύπαρκτες στάσεις λεωφορείων, το μόνο μεταφορικό μέσο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ο υπουργός Μεταφορών εξήγγειλε ότι θα διατεθούν 45 εκατ. ευρώ για σύγχρονες στάσεις λεωφορείων. Το απλό ερώτημα, είναι γιατί δεν ετοιμάζεται μια απλή εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, η οποία να δείχνει κάθε στιγμή πού βρίσκεται το λεωφορείο και σε πόση ώρα θα φθάσει στη στάση. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, τρία λεπτά πριν φθάσει το λεωφορείο στην στάση, δεν βλέπεις σχεδόν κανένα επιβάτη και δύο λεπτά πριν φθάσει το λεωφορείο η στάση γεμίζει από επιβάτες. Απλά οι άνθρωποι παρακολουθούν την πορεία των λεωφορείων στα κινητά τους και δεν χρειάζεται να αναμένουν μέσα στο κρύο. Και το κυριότερο δεν εξοργίζονται για τις καθυστερήσεις των λεωφορείων. Αντί των απλών «συνταγών» βλέπουμε πράγματα και θαύματα, με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης να τοποθετούνται σε δρόμους όπου ελάχιστα δυστυχήματα, με την τοποθέτηση ακόμη και κρεμαστών φώτων στις διαβάσεις πεζών, σε δρόμους που έτσι και αλλιώς ελάχιστοι πεζοί χρησιμοποιούν και ένα σωρό άλλες αποφάσεις, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να κατανοηθούν από τους απλούς πολίτες.

Οι αρμόδιοι μπορεί να ενεργούν κατά το δοκούν, αλλά και ο κοσμάκης φαίνεται ότι περί άλλων τυρβάζει, αφού ούτε φωνάζει, ούτε και διαμαρτύρεται, αλλά ούτε και φαίνεται να αγανακτεί για τους φόρους τους οποίους πληρώνει. Και όσοι γκρινιάζουν αισθάνονται δικαίως ή όχι, ότι απλώς ρίχνουν αβγά στον τοίχο. Διαπιστώνουν μόνο ότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χαλούν την καλή τους διάθεση και την καλή τους υγεία. Περιμένουν στωικά τις εκλογές, για να μαυρίσουν όλους όσους νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουν. Και ευτυχώς στην Κύπρο, οι εκλογείς ξέρουν και τιμωρούν όσους θεωρούν ότι είναι υπεράνω των νόμων, των ηθικών κανόνων και προχωρούν πατώντας επί πτωμάτων. Κατά τα άλλα, ευτυχώς η θεία δίκη λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στην γη των αγίων και των αγυρτών και τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, έστω και αν νομίζουν μερικοί ότι είναι αθάνατοι και αναντικατάστατοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση