ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τυχεροί της Hellas Sat

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Ο Όμηρος αρχίζει την αιώνια «Οδύσσειά» του, με τον άνδρα ο οποίος «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω…» (πολλών ανθρώπων είδε χώρες, κι έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές…) Και ο σημαντικότερος ίσως ποιητής του κόσμου, ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι…». Η αξία της ζωής, η χαρά του ανθρώπου, δεν βρίσκεται στη στάση αλλά στην κίνηση, δεν είναι στο «ραχάτι» και την καλοπέραση, αλλά στη δράση και την καλή περιπέτεια. Ακόμη και στην άλλη ζωή δεν θα υπάρχει στάση, αλλά οι άνθρωποι θα προχωρούν «από δόξης εις δόξαν». Οι σοφοί του κόσμου τούτου, με πρώτους και καλύτερους τους αρχαίους Έλληνες, αναδείχθηκαν σε σφαίρες φιλοσοφικές –όχι θεϊκές– κυρίως λόγω των πολλών ταξιδιών και της επαφής με ξένους πολιτισμούς.

«Τύχη αγαθή» ελέω «Hellas Sat» νέα παιδιά, φοιτητές πολυτεχνικών πανεπιστημίων, από την Κύπρο και την Ελλάδα, ύστερα από κλήρωση, θα ταξιδέψουν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ των Ηνωμένων Πολιτειών για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής αεροδιαστημικής SpaceX –της διαστημικής εταιρείας η οποία την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ευρύτερα γνωστή και για το επίτευγμα της εκτόξευσης και μετέπειτα προσγείωσης του πυραύλου-φορέα. Το μοναδικό δώρο της Hellas Sat γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα είκοσι χρόνια της διαστημικής παρουσίας της εταιρείας και του δορυφόρου της Hellas Sat 2, με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας. Το ακριβό ταξίδι σίγουρα δεν είναι μόνο τουριστικό, αλλά είναι πρώτα και κύρια εκπαιδευτικό, αφού και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν δέχονται στις διαστημικές εγκαταστάσεις τουρίστες, αλλά μόνο επιλεγμένα άτομα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστήμη του διαστήματος.

Η κλήρωση των νέων, οι οποίοι υπέβαλαν διαδικτυακά υποψηφιότητα, έγινε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι οι δορυφόροι της Hellas Sat βρίσκονται στο διαστημικό οικόπεδο της Κύπρου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι οι τυχεροί νέοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ και να γνωρίσουν την ιστορία των διαστημικών προγραμμάτων των ΗΠΑ. Θα δουν τις εγκαταστάσεις του προγράμματος «Apollo», το οποίο μετέφερε ανθρώπους στο φεγγάρι, καθώς και του Διαστημικού Λεωφορείου.

Πίσω από την αποστολή των νέων στο Κανάβεραλ, βρίσκεται μια μεγάλη και θαυμαστή ιστορία, το όνειρο για αποστολή κυπριακού και ελληνικού δορυφόρου στο διάστημα, ένα όνειρο το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Πριν από 20 χρόνια, το 2003, έγινε το θαύμα και ο πρώτος δορυφόρος της Hellas Sat ταξίδευε επί πτερύγων αγγέλλων, σύμφωνα με ευχή, του τότε Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημήτριου, ο οποίος τέλεσε αγιασμό λίγο πριν από την εκτόξευση. Μοναδικό είναι και το γεγονός ότι, από τότε μέχρι και σήμερα δεκάδες σπουδαίοι επιστήμονες εργοδοτούνται στην Κύπρο και την Ελλάδα και δεν «χάθηκαν» σε μουντές βορειο-ευρωπαϊκές χώρες. Το κατόρθωμα της Hellas Sat δίνει και σήμερα, ελπίδα σε πολλούς ικανούς νέους, οι οποίοι πολεμούν με τις «Σκύλες και τις Χάρυβδες». Τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημα με τον δορυφόρο της Hellas Sat, για να τιμήσουν το γεγονός.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, στο Φόρουμ των Δελφών, ήταν οι ανακοινώσεις από τον Αθανάσιο Στάβερη Πολυκαλά, γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ότι η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύει 200 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα μικροδορυφόρων. Το εκπληκτικότερο είναι ότι: «το 65% των επίγειων υποδομών και το 35% του διαστημικού κομματιού, θα φτιαχτούν από ελληνικές εταιρείες». Στο ίδιο Φόρουμ, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, ανέφερε ότι: «οι κβαντικές επικοινωνίες και οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το υπερόπλο του μέλλοντος, στον κυβερνοπόλεμο. Οι νέοι αυτοί υπολογιστές, μπορούν να σπάσουν πρωτόκολλα κρυπτογράφησης σε 10 δευτερόλεπτα». Πιο απλά, μέσω της κβαντικής κρυπτογράφησης θα μπορούν να γίνονται απόλυτα ασφαλείς επικοινωνίες, χωρίς τον φόβο των χάκερ και των άλλων εγκληματιών του διαδικτύου. Η Κύπρος ήδη έχει πικρή πείρα από τους απατεώνες του διαδικτύου. Εντυπωσιακή ήταν και η υπόδειξη του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ότι για: «κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, η απόδοση φθάνει στα 8-12 ευρώ». Πέρα από όλα αυτά, «ες αύριον τα σπουδαία…» έστω και αν ζούμε στην εποχή των «ισχνών αγελάδων» σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η ζωή κάνει κύκλους, ακόμη και στην εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X