ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ρόλος του ρυθμιστή

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη συγκυβέρνηση, δηλώνει τον τελευταίο καιρό ο κ. Παπαδόπουλος και ήδη στα παραπολιτικά σενάρια συζητείται αν θα κλίνει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά προκειμένου να πετύχει το ευκταίο. Ο ίδιος βέβαια φρόντισε να τονίσει πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας εσωκομματικός διάλογος με τη βάση του κόμματος, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου όπου και θα καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΔΗΚΟ. Υπογράμμισε ωστόσο πως παραμένει πρωτίστως κόμμα αντιπολίτευσης και πως τον πρώτο λόγο στις όποιες πιθανές συνεργασίες θα τον έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε απλά ελληνικά τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Και επεξηγώ: Ο τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα συνάπτονταν οι συνεργασίες των κομμάτων και δη για τις προεδρικές δεν στηριζόταν στην ουσιαστική σύγκλιση θέσεων για τα σοβαρά θέματα του τόπου και δη τη βάση επίλυσης του Κυπριακού, όσο και αν πάσχιζαν να μας αποδείξουν το αντίθετο, αλλά στο πώς θα εκδιώξει η εκάστοτε αντιπολίτευση την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να γίνει αυτή κυβέρνηση. Το συμφέρον του κόμματος ήταν ο στόχος και όχι το συμφέρον της χώρας. Κι αυτό οφείλουμε να το δακτυλοδείξουμε ως μια από τις καίριες παθογένειές μας, αν πραγματικά εκείνο που προσδοκούμε είναι να προχωρήσουμε παρακάτω. Και αν αυτό το παρακάτω δεν είναι απαλλαγμένο από τα μικροκομματικά παιχνίδια διαμοιρασμού της εξουσίας, τότε δεν πήγαμε πουθενά. Όταν λ.χ. ένα κόμμα υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και την ίδια ώρα συμμαχεί με ένα άλλο κόμμα, το οποίο είτε φανερά είτε υπογείως κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμιτίσει την προοπτική μιας τέτοιας λύσης τι άλλο εκτός από μοιρασιά εξουσίας και συμφερόντων είναι μια τέτοια συμμαχία;

Το συμφέρον της χώρας αναμφισβήτητα δεν είναι, όσο και αν προσπαθούν οι εκάστοτε σύμμαχοι να μας αποδείξουν με διάφορα μικροπολιτικού τύπου επιχειρήματα, πως ο γάιδαρος πετά. Η πολιτική μας ιστορία το έχει αποδείξει ήδη πως αυτού του είδους οι συμμαχίες υπήρξαν καταστροφικές για τον τόπο και δη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Άρα ας μην πιαστούμε και πάλι θύματα αυτής της πάγιας μεθόδου εξαπάτησης. Αν πραγματικά επιδιώκουμε να υπάρξει μια ριζική τομή στην επόμενη μέρα αυτής της πολιτικής σαθρότητας που βιώνουμε, τότε οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κανένα κόμμα δεν δικαιούται πλέον αυτού του «προνομίου»: Να θεωρεί δηλαδή πως θα κατέχει εσαεί τον ρυθμιστικό ρόλο. Εκείνο το οποίο πρέπει επιτέλους να προταχθεί ως κριτήριο συμμαχιών, είναι οι κοινές επί της ουσίας πολιτικές θέσεις και όχι οι ευκαιριακές. Εκείνες που εκπορεύονται από το πολιτικό όραμα του κόμματος και όχι το μικροκομματικό του συμφέρον. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί πλέον παρά χαρακτηριστεί ως πολιτική αγυρτεία. Και αν εκείνοι, προκειμένου να συνάψουν ευκαιριακές συνεργασίες, είναι πρόθυμοι εν ονόματι του όποιου ανταλλάγματος να ξεχάσουν τι πρέσβευαν χθες και προχθές, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να θυμόμαστε. Και να μην περιορίζουμε τη μνήμη μας μόνο σε κείνα που βολεύει τους κομματικούς χρωματισμούς, προκειμένου να μπορέσουν ανενόχλητοι οι κομματάρχες να κάνουν τις δικές τους προσμίξεις χρωμάτων.

Άρα για να το θέσω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται, όταν ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει, τόσο απόλυτα μάλιστα, πως θα είναι οπωσδήποτε στην επόμενη συγκυβέρνηση και δεδομένου ότι και με το ΑΚΕΛ δεν νοείται μια τέτοια συμμαχία, λόγω θέσεων στο Κυπριακό αλλά ούτε και με το ΔΗΣΥ, δεδομένου του αντικυβερνητικού μένους του κ. Παπαδόπουλου, τότε οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που θα αποφασίσει αν θα κλίνει δεξιά ή αριστερά. Διότι η πραγματικότητα είναι πως αν εννοεί τις πολιτικές θέσεις που προβάλλει τότε η πολιτική εντιμότητα υπαγορεύει να μην κλίνει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Και αυτό βέβαια ισχύει και το φλερτ των άλλων δύο κομμάτων με τους όποιους wannabe ρυθμιστές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X