ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Γιαβούζ στο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ της Κ.Δ.

Γιατί ξαφνιάζει το γεγονός; Το ίδιο έπραξε η Τουρκία και με το «οικόπεδο 7» και δη ανενόχλητη, αφού ουδείς την απέτρεψε

Του Κυριάκου Ποχάνη

Είμαστε τελικά σε αυτό τον μικρό τόπο επιμηθείς. Ενεργούμε μετά τα γεγονότα. Ό,τι δεν μας είναι κατανοητό είτε το αγνοούμε είτε το παραγκωνίζουμε με χίλιες δικαιολογίες. Για κάποιον λόγο η «πρόληψη» δεν μας αρέσει. Αντιθέτως, το χαρακτηριστικό μας γνώρισμα είναι «…άστο και θα δούμε…». Για ποιο λόγο αυτός ο πρόλογος;Και ξαφνικά, πολιτικοί παράγοντες άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται επειδή το γνωστό μας πλέον τουρκικό γεωτρύπανο «Άκαμπτος», όπως είναι η ελληνική μετάφραση του yavuz, βρίσκεται εδώ και λίγα 24ώρα στο «οικόπεδο» 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Και όχι μόνο αλληλοκατηγορούνται για το πώς και γιατί αλλά υποδεικνύουν και τι έπρεπε να είχαμε κάνει προκειμένου να είμασταν σε θέση να αποτρέπουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Δυστυχώς, αυτά δεν τα γράφω «ελαφρά τη καρδία».

Τι σημαίνει, λοιπόν, ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται στο «οικόπεδο» 8; Σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεπέστατη όπως πάντα στις διαχρονικές της διεκδικήσεις, συνεχίζει να κάνει πράξη αυτά που έχει πει και λέει. Σημαίνει ότι εμείς όλα αυτά που λέει τα ακούμε αλλά είτε δε θέλουμε να τα καταλάβουμε είτε δεν τα καταλαβαίνουμε. Κάποιοι αρμόδιοι (πραγματικά αρμόδιοι και όχι κατ’ όνομα) έλεγαν, πριν από 27 χρόνια, με τον πιο επίσημο τρόπο σε αυτούς που έπρεπε να ακούσουν, τι θα έπρεπε να κάναμε μέσα στα επόμενα 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργούνταν συνθήκες αποτροπής. Αυτοί τα είπαν, αυτοί τα άκουσαν. Και μη πει κάποιος «…μα τότε δε γνωρίζαμε ότι θα δραστηριοποιούμασταν οικονομικά στη θάλασσα…» διότι αυτοί οι αρμόδιοι έλεγαν πάλι με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «…Η Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος και με βάση το νέο υπό διαμόρφωση Δίκαιο της Θάλασσας, θα μπορεί να δραστηριοποιείται στη θάλασσα, υπογράφοντας σχετικές συμφωνίες με τα γειτνιάζοντα κράτη, σε μία θαλάσσια ζώνη που θα ονομάζεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη… και προκειμένου να μπορεί η Κ.Δ. να προασπίζει τα συμφέροντά της σε αυτή τη ζώνη θα πρέπει να προγραμματισθούν αυτά και αυτά με χρονικό ορίζοντα 20 χρόνια…». Για να μη χάνουμε χρόνο σε αριθμητικές πράξεις, αυτά οι εν λόγω αρμόδιοι τα λέγανε το 1993 και το 1994 τέθηκε σε ισχύ το νέο Δίκαιο της Θάλασσας ως αποτέλεσμα της Τρίτης Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ που διήρκησε 9 ολόκληρα χρόνια (1973 – 1982). Όλα αυτά δεν τα γράφω για να δικαιολογήσω κάποιους, αλλά για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη και ουσιαστική σημασία έχει ο έγκαιρος προγραμματισμός και η εμμονή στον στόχο.

Πριν από μερικά χρόνια (2013) κάποιοι αρμόδιοι έλεγαν και προειδοποιούσαν, και πάλι με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι η περιοχή τριβών της επόμενης 15ετίας θα είναι αυτή μεταξύ του Καστελόριζου και του Ακάμα και ότι μια κοινή στρατηγική μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας ήταν επιτακτική. Δυστυχώς και πάλι όσοι όφειλαν να ακούσουν δεν το άκουσαν ή δεν ήθελαν να το ακούσουν. Και τώρα… το «Γιαβούζ» βρίσκεται παράνομα σε μια περιοχή – στο «οικόπεδο» 8, τα δικαιώματα του οποίου παραχώρησε η Κ.Δ. στην κοινοπραξία των εταιρειών TOTALκαι ΕΝΙ, που μπορεί να μη διεκδικείται από την Τουρκία πλην όμως ευρίσκεται, κατά τα λεγόμενά της, σε περιοχή που διεκδικείται από το υποτελές σε αυτή ψευδοκράτος τα συμφέροντα του οποίου προασπίζεται. Καλά, γιατί μας ξαφνιάζει το γεγονός αυτό; Δεν έπραξε το ίδιο και με το «οικόπεδο» 7 και δη ανενόχλητη.

Ποιος την απέτρεψε Απλώς η Άγκυρα και μας ακούει και μας καταλαβαίνει και κάνει τη δική της ανάγνωση, πήρε τα μηνύματα από εμάς και προχωρά ακάθεκτη, προασπίζοντας τα δικαιώματα των Τ/κ. Οπως δήλωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «… Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στο γεγονός ότι έχει και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα εδώ…». Αυτό κάνουν, άλλωστε δεν είναι αυτοί που δήλωσαν: «… Εάν επιλέγουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σαν μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιορισθούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας…».

Συνεπώς, γιατί το «Γιαβούζ» βρίσκεται 70 ναυτικά μίλια (ή 126 χιλιόμετρα) από τις νότιες ακτές της νήσου, μέσα στο οριοθετημένο τμήμα της κηρυχθείσας από την Κ.Δ. ΑΟΖ και δη σε ένα αδειοδοτημένο «οικόπεδο»; Για να εκτελέσει μία γεώτρηση μέσα στο πλαίσιο της δικής τους πολιτικής – να «ξοδέψουν» τα πετρέλαιά τους – ή για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ, να εντοπίσει κοίτασμα – οι ενδείξεις για την ύπαρξη του οποίου είναι σοβαρές – και αυτό να αποτελέσει ένα στοιχείο διαπραγμάτευσης Και αφού δεν μιλάμε για δυναμικές αντιδράσεις – δεν υφίστανται από την πλευρά μας – πότε, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες θα υποστούν κυρώσεις ή έστω να παρεμποδιστούν από τη συμμετοχή τους;

Οι κινήσεις της Τουρκίας και γνωστές και προβλεπτές είναι αλλά και πολυδιάστατες. Ενώ προβαίνει σε παράνομες ενέργειες παράλληλα προχωρεί και σε άλλες ενέργειες που αποσκοπούν στην αποδόμηση των στρατηγικών συμμαχιών της Κ.Δ. – που όσον και αν αμφισβητούνται στο εσωτερικό από μερικούς – είναι ένας πονοκέφαλος για την Άγκυρα. Προβάλλει δελεαστικά, προς Ισραήλ και Αίγυπτο, τι έχουν να κερδίσουν από μια νέα οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία θα στηρίζεται όχι στη μέθοδο της Μέσης Γραμμής αλλά σε αυτή των Αρχών της Δίκαιης λύσης (Equitable Solution). Αυτό έπραξε και με τη Λιβύη και στηριζόμενη πάνω στη διεθνή νομολογία, υποδεικνύει επιδεικτικά στην Ε.Ε. ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Στις 27 Μαΐου 2019, στις Βρυξέλες, ο Τούρκος Πρέσβης CagatayErciyes, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης του τουρκικού ΥΠΕΞ για θέματα μεταξύ άλλων και θαλασσίων συνόρων, παρουσίασε με τον πιο επίσημο τρόπο τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες της Τουρκίας, καθώς και τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για την τεκμηρίωση των θέσεών της. Η πρώτη προβολή αφορούσε χάρτη με τις δραστηριότητές της στο «οικόπεδο» 8. Ποιανού «ίδρωσε το αφτί»;

Ο κ. Κυριάκος Ν. Ποχάνης είναι αρχιπλοίαρχος (Ε.Α.) του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση

X